Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Искам да се махна от Гърция”

30 Август 2010 / 10:08:49  GRReporter
2450 прочитания

Според проучване на общественото мнение на Капа Research, седем от всеки десет младежи, които следват или са завършили университети или полувисш институт предпочитат да си намерят работа в чужбина, а всеки четири от десет вече са започнали да си търсят работа. Така че Гърция може би се готви за една вълна на емиграция, както се прогнозира равностойна на тази през ’60 те години на миналия век.

Новата вълна от емигранти са студентите и тя заплашва са създаде дългосрочна рецесия на пазара и все по-малко възможности за постоянна и сигурна работа, която се предлага от гръцките фирми. Шокиращите изводи, до които достига проучване на Капа Research и са представени във вестник Вима, са, че седем от всеки десет гърци, които са завършили университет или са на прага да си вземат диплома биха напуснали страната си с най-голямо удоволствие и да си намерят работа в чужбина, а пък половината от тях вече са започнали да си търсят.

Проучването е направено в цяла Гърция и е с подкрепата на сайта in.gr. сред 5 442 младежи на възраст между 22 и 35 години, повечето от които си търсят работа или вече работят, но при незадоволителни условия. В отговорите на младите хора си личи тяхното притеснение за бъдещето им и разочарованието от положението, което цари на пазара на труда. В проучването си личи и недоверието към политическите партии и държавата от страна на младите хора , които казват, че причината, която ги е довела до решение да си потърсят работа в чужбина е властващата корупция и липсата на правила за обективност и прозрачност от страна на държавата.

Най-разтърсващият извод от проучването е, че мнозинството от младежите с висше образование в Гърция заявяват, че желаят да напуснат страната, за да си намерят по-добре платена и стабилна работа в чужбина. 73,6% заявяват, че биха напуснали Гърция, а 42% казват, че вече са направили първите стъпки, за да си намерят работа в чужбина, жилище или някоя образователна програма, за да продължат обучението си. 66,4% от тези, които казват, че биха напуснали страната казват, че ще го направят, за да потърсят по-добро качество на живота като цяло, а 44,7% казват, че причината е, зада си намерят хубава работа, докато 32,6% искат да си подсигурят живот в държава, където ще бъдат оценени заради качествата си и съществува по-голяма прозрачност.

60,7% заявяват, че биха предпочели да си намерят работа, на която могат да направят кариера, отколкото да си намерят стабилна работа в частния или държавния сектор в Гърция. В същото време повечето от тях заявяват, че са готови да емигрират, ако си намерят работа със заплата между 1500 и 5000 евро. Те подчертават, че „гърците в чужбина са два пъти повече гърци” и допъват, че „родина може да стане страната, където човек може да работи и живее достойно”.

Според проучването младите хора считат, че в Гърция е започнала емигрантска вълна в размера на тази, която е имало през ’60 –те години на миналия век (54,9% от запитаните), а 86,2% считат, че решенията, които се предлагат за излизане на страната от кризата продължават да не се интересуват от техните нужди. Мнозинството от запитаните (64,1%) са сигурни, че не могат да осъществят мечтите си и професионалните си цели, ако останат в Гърция и считат, че въпреки възможността да се информираш добре в днешно време, възможностите за добро образование и подобрение на качеството на живот, те нямат да имат възможност да се развият в професията си, нито пък да натрупат имущество, а ще живеят в постоянен страх за работата си и за старините си.

От запитаните за проучването, 62,7% са на постоянна работа, 12,4% са на половин работен ден, а 24,5% не работят и си търсят работа. От тези, които работят 40,6% са в офиси на частни фирми, 18,7% са свободни предприемачи, 10,6% са държавни служители, 6% са техници или работници, а 4,4% са собственици на фирми. В същото време от младежите на възраст между 22 и 35 години, които работят, 54% са в област свързана с това, което са завършили, 26,65% работят в област частично свързана с това, което са завършили, а 19,2% са на работи, които нямат нищо общо с това, което са завършили.

 

 

 

Категории: АктуалноОбществостуденти младежи емигранти работа чужбина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus