Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Investnet.bg прави България по-достъпна за инвестиции

06 Юли 2010 / 13:07:32  Виктория Миндова
3001 прочитания

Investnet.bg е интернет портал, който се стреми да се превърне във водещата българска инвестиционна и бизнес мрежа. В него може да се намери синтезирана и актуална информация за икономическото състояние на страната и новите инвестиционни възможности в момента. Порталът стартира по инициатива на Американското посолство вБългария с подкрепата на Американската програма за международно развитие (USAID). След анализ на резултатите от проучване за степента на информираност на международните инвеститори за бизнес условията в България е било установено, че подобен проект ще спомогне за разширяването и  промотирането на инвестиционните възможности в страната. За мисията и целите на Investnet.bg ни разказва Антония Шулекова, директор „Бизнес развитие” в компанията.

Разкажете ни малко повече за целите на вашето предприятие?

Нашата цел е не само да предоставяме актуална информация за макроикономическата ситуация в страната, но също така да даваме ясна картина за съществуващите инвестиционни възможности в различни сектори. Друга наша задача е да осигурим достъп до квалифицирани експерти, така че когато един чуждестранен инвеститор прояви интерес да инвестира в България, ние можем да му съдействаме много бързо да осъществи ползотворни контакти и партньорства с ескперти и компании от различни сфери на дейност.

Как започнахте това начинание?

InvestNet.bg стартира като проект, финансиран от фонд „България”, който е грандов механизъм на Американската агенция за международно развитие USAID. Проектът се изпълнява в партньорство между Американски университет в България и софтуерната компания  Eastisoft, като наши партньори са и Американската търговска камара в България. В началото на юни 2009 година организирахме една поредица от над 60 срещи между различни обществени и бизнес партньори. На тези срещи имаше представители от държавната администрация, търговски камари, бизнес организации, търговски аташета докато избистрим структурата на информацията, която трябва да бъде представена за България, така че един чуждестранен инвеститор да може да придобие ясна представа за бизнес климата в страната. През октомври миналата година стартирахме официално портала, а през април тази година организирахме един общ форум заедно с Американската търговска камара, където фокусът бе поставен върху конкурентните предимства на България като атрактивна дестинация за инвестиции.

На този форум осъществиха ли се някакви нови бизнес отношения?

Идеята и целта на форума бе да се осъществи директен диалог между представителите на държавната администрация и бизнес. Стремежът беше да се разгледат съществуващите проблеми и как може държавата да съдейства за преодоляването им, като крайната цел е една устойчива и благоприятна за бизнеса среда. Основните препоръки след форума бяха свързани с подобряването на административните услуги за инвеститорите, по-бързо вземане на решения и издаване на разрешителни, както и промяната на инвестиционните прагове, която вече е въведена в Правилника за прилагане наЗакона за насърчаване на инвестициите. Друг извод от срещата бе да се определят сектори, които ще са приоритетни за държавата ни, така че проектите в тези сектори да могат да бъдат стимулирани. Тези проекти трябва да създават  нови работни места, да въвеждат модерни технологии и иновации, а не да бъдат изцяло фокусирани върху генерирането на капитал.

Кои според вас са тези сектори в българската икономика?

Туризмът, високите технологии, биотехнологиите, енергетиката и възобновяемите енергийни източници са области, в които има потенциал за проекти и трябва да бъдат стимулирани чрез мерките, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите. В тази връзка промените предвидени в правилника към закона се стремят именно да акцентират върху някои приоритетни сектори.

Какво остава да подобри все още българската администрация, така че да подобри връзките между държавния и частния сектор?

Националната агенция за инвестиции върви към тази посока на сближаване на държавния и на частния сектор чрез свояпро-активен подход. Това се вижда и в стремежа им да променят Закона за насърчаване на инвестициите, така че да отговаря на това, от което бизнеса има нужда.Важното е тези правила и рамки да не останат на един лист хартия, а да се реализират, така че да се види реалната полза за бизнеса. Когато един инвеститор бъде привлечен, той трябва да почувства добре дошъл в страната ни, за да може спокойно да разгърне своята дейност. Това означава по-малко бюрокрация, повече бизнес. Трябва да се стимулират тези административни реформи, които бяха започнати и те да се изпълнят реално на практика.

Смятате ли, че има политическа воля и сили за това?

Ние като организация, която съдейства за подобряване на информираността за България, срещаме много голяма подкрепа от заинтересованите среди (или от така наречените stakeholders). Това са както вече споменахме държавната администрация, търговските аташета и камари в страната, има много воля от страна на неправителствения сектор, бизнесът да помогне държавната администрация в стремежа й към напредък. Самият факт, че се предложиха промени в закона за инвестиции и те доста бързо се въведоха в нормативния акт показва една воля за промяна.

Какъв тип бизнес е привлечен от България до момента и от кои страни има най-голям интерес?

Категории: АктуалноИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus