Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвеститорите попариха надеждите за излизане от Меморандума

16 Октомври 2014 / 07:10:08  GRReporter
822 прочитания

Двудневният невиждан досега крах на Атинската борса се стовари като бумеранг върху гръцкото правителство, след неколкократните изявления от изминалите седмици както на премиера Андонис Самарас, така и на финансовия министър Гикас Хардувелис, че страната няма нужда вече от финансовата помощ и надзор на Международния валутен фонд. Инвеститорите попариха надеждите на Гърция за незабавно излизане от Меморандума за финансова стабилност, колкото и да се опитват правителствените кръгове да хвърлят вината за борсовия крах върху опозиционната СИРИЗА и нейните планове за предсрочни парламентарни избори сега и веднага. Борсовите анализатори са категорични, че за масовите разпродажби на акции е “виновна” взривоопасната комбинация от изявления както за предсрочни избори, така за излизане от Меморандума.
    Във вторник борсовият индекс започна да се срива, а спред-показателят на 10-годишните гръцки облигации да се изкачва стръмно нагоре. Като се позовава на източник от Европейската комисия, агенция Ройтерс съобщи, че Атина е променила решението си да се оттегли от Меморандума за финансова стабилност и търси кредитна линия, която да замести капиталите от Международния Валутен Фонд. Изглежда гръцкото правителство е оценило риска, който носи 100-процентовото финансиране от международните пазари след масовото разпродаване на гръцки ценни книжа във вторник и сряда.
    Според Ройтерс Европейската комисия се съпротивлява на намерението на Гърция да се откаже от помощта на МВФ. “гръцката страна оценява, че едно категорично отказване от програмата на еврозоната и на МВФ не е в нейн интерес”, е заявил източникът на агенцията в Брюксел. Той е определил резкия скок на лихвите по 10-годишните бонове като “reality check” и е уверил, че разизкванията на ниво Eurogroup ще убедят Гърция да промени решението си. До момента кабинетът на Самарас не е отговорил на публикацията на Ройтерс и официалната му политика продължава да бъде излизане от меморандума.
    Анализаторите тълкуват еднозначно последните два дни на Атинската борса като ясен сигнал, че Гърция все още не е в състояние сама да се държи изправена на крака. Те подчертават, че при такива стойности на лихвите по държавните ценни книжа на практика пазарите са затворени за Атина. Някои по-черногледи наблюдатели дори говорят за криза N2 в еврозоната.
    Междувременно Съюзът на компаниите, листвани на Атинската борса се обърна с призив към премиера Андонис Самарас и към лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас да спрат с междуличностните си нападки, които на практика рушат икономиката на страната. “Пазарите представляват всъщност парите на пенсионните фондове и застрахователните компании, на частни лица инвеститори и на пенсионери. Всички те се опитват да реализират възможно най-добри печалби при възможно най-нисък риск. Те нито изнудват някого, нито позволяват да бъдат изнудвани. Ако виждат добри възможности - инвестират, ако виждат политическа и икономическа нестабилност - продават. Непознаването на начина, по който работят пазарите може да има катастрофален ефект върху Гърция, както се случи само преди няколко години”, се припомня в обръщението.

 

Категории: Атинска борса срив спред-показател излизане от Меморандума за финансова стабилност Международен Валутен Фонд Андонис Самарас Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus