Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвеститорите: Гърция да иска помощ от МВФ колкото се може по-скоро

09 Април 2010 / 12:04:24  GRReporter
982 прочитания

Гърция ще поиска официално помощ от Международния валутен фонд още в края на тази седмица. Тази шокираща прогноза направи швейцарската банка UBS с уточнението, че гръцкото правителство трябва да действа, а гръцкият народ трябва да изпие горчивата чаша. Според икономистите на  UBS страната трябва спешно да се обърне към Фонда, защото става все по-ясно, че не може икономически да поддържа мерките за оздравяване на обществените финанси. На същото мнение е и известният икономист Уйлям Уайт, който заявява, че едно е да говориш за сериозни реформи и съвсем друго - да ги извършиш. “Гръцкото правителство трябва да демонстрира политическа воля и да убеди гражданите си, че болезнените реформи са единственото лекарство за оздравяването на икономиката”, подчертава той.
    Оценката, че Гърция няма да успее да се справи без намесата на МВФ направи и американската инвестиционна банка Goldman Sachs. В писмо на главния икономист на банката в Европа Ерик Нилсен до големите клиенти на финансовата институция официално се заявява, че е въпрос на дни задействането на механизма за двустранна помощ от еврозоната и Фонда за закъсалата гръцка икономика. Икономистът изразява загрижеността на инвеститорската общност, че гръцкото правителство няма да има смелостта да приеме условията на МВФ за оказване на финансова помощ, за размера на помощта, която може да се очаква от еврозоната и дали тази помощ ще бъде достатъчна за гръцката икономика. Според Ерик Нилсен в крайна сметка Гърция няма да може да избегне Международния валутен фонд и че ще получи заем в размер на 20 до 25 милиарда евро, като Фондът ще предложи лихва от 3%, а европейските страни ще искат лихва не по-малка от 4-5%.  Представителят на Goldman Sachs обаче е категоричен, че дори и да вземе този заем ситуацията пред Гърция не е никак розова, тъй като той няма да й стигне да покрие дълговете си в близките 18 месеца.
    Според същия експерт положителен е фактът, че в момента в Атина се намира мисия на МВФ и е много вероятно представителите на Фонда вече да са започнали разговори с икономическия екип на правителството за условиятя, при които ще бъде отпуснат заемът за Гърция. В писмото си Ерик Нилсен оценява, че МВФ ще настоява за засилване на конкурентноспособността на гръцките стоки чрез намаляване на себестойността им. Той очаква по тази причина Фондът да поиска намалаване на заплатите на заетите в частния сектор с между 15% и 20%, а също и освобождаването на пазара на труда. Нилсен предвижда допълнителни мерки за намаляването на бюджетния дефицит, които ще доведат до увеличаването на безработицата. Главният икономист на Goldman Sachs за Европа се спира и на състоянието на гръцката банкова система, като поставя под съмнение доколко ефективно е размразяването на държавната помощ от 15 милиарда евро, като се имат предвид финансовите проблеми пред обществения сектор.
    Подобни мнения за необходимостта на страната от помощ отвън изказаха и експерти на банките Fortis и Nomura. Главният икономист на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Крис Прайс предупреждава, че е дошло времето Гърция да поиска финансиране от еврозоната и МВФ и че колкото по-рано направи това, толкова по-добре за нея самата. А анализаторът на другата голяма агенция Standard & Poor’s Марко Мирсник предупреждава, че Гърция е застрашена от ново понижение на кредитния рейтинг, ако продължава да дължи висока лихвата за финансиране на външния дълг и ако правителството се отклони от целите, заложени в Програмата за стабилност. Агенцията даде оценка ВВВ+ за Гърция за март, но предупреди, че продължава да съществува опасност от понижениев следващите 18-24 месеци.

Категории: гръцка икономическа криза международен валутен фондПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus