Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвестиционната машина бавно се задвижва

12 Февруари 2013 / 18:02:48  GRReporter
879 прочитания

Руската компания Sintez остава основен кандидат за закупуване на гръцкото държавно газово дружество DEPA. Компанията е предложила 1,9 милиарда евро и се смята за най-високата оферта, която Фондът за управление на държавната собственост е получил, съобщава Вима, като се позовава на руското издание Комерсант. Срещу тази сума руските кандидати ще получат 65% от собствеността на компанията.

Sintez е руски индустриален холдинг, който се развива в областта на енергетиката, проучването и добива на изкопаеми и горива. Тя е собственост на руския милярдер Леонид Лебедев, който има присъствие и на пазара на недвижимите имоти, освен на горивата. Компанията е представена в Гърция от дъщерната Negusneft. Sintez развива дейност в Намибия, Индонезя и Кюрдистан и намира балканския пазар за привлекателен.

“Искаме да работим в страни с благоприятен политически и финансов климат”, казва пред russiaenergy.com изпълнителният директор на компанията Андрей Королев и добавя: “Ние присъстваме на балканския пазар с производство на електроенергия и планираме по-нататъшно разширяване”.

Други кандидати за изкупуването на DEPA и дъщерната й компания DESFA, която управлява разпределителната мрежа са руския държавен гигант Газпром, гръцката Motor Oil Hellas заедно с холдинга M&M GAS, както и консорциумът между гръцкия холдинг ГЕК ТРЕНА и финансовия фонд PPF.

Европа има сериозни задръжки срещу влизането на Газпром на гръцкия пазар. Западноевропейците се опасяват, че средиземноморската страна може да се окаже Троянския кон за увеличаването на влиянието и интересите на Русия на Стария континент. Газпром от години има монополна позиция на газовия пазар в Европа, която е напълно зависима от руския газ.

Желанието за диверсификацияна доставките е силно изразено от страна на Брюксел. Засега единственият конкурент, който може да се изпречи пред Русия – Казахстан все още не е разработил достатъчно залежите си в Каспийско море и държавната Газпром продължава да доминира.

Преднината на Sintez пред Газпром в наддаването за DEPA може да се разтълкува като малка победа в борбата на Европа да ограничи влиянието на руската държавна компания в Гърция. Газпром доставя над 80 на сто от природния газ в страната и закупуването на гръцката газова компания ще затвърди позициите на Русия на Балканския полуостров.

Руското електронно издание The Moscow Times, което се позовава на анонимни експерти не изключва възможността Sintez и Газпром да имат тайна сделка, в която държавната компания е купувач в сянка. “Газпром осъзнава, че ще бъде трудно да вземе актива, не поради цената, а поради политическият натиск, който се упражнява”, казва анонимният специалист пред изданието. Андрей Королев от своя страна отрича подобен сценарии, но не отхвърля напълно възможността за сътрудничество с Газпром, ако това е изгодно и за Sintez.

Пазарните анализатори оценяват, че начинът, по който ще протече сделката за продажба на DEPA и DESFA, ще определи бъдещия интерес и на други чуждестранни инвеститорите. Това важи не само за сектора на енергетиката, но и за други отрасли.

“След три години съкращения и икономически спад оценяваме, че 2013 ще е година на стабилизация и раздвижването на пазара ще е по-чувствително”, казва изпълнителният директор на Colliers International Greece Ана Вукович, цитирана от Нафтемборики. Според нея тази година дейността на инвеститорите ще е по-активна и ще се съсредоточи главно в областта на туризма. Раздвижване се очаква в секторите на инфраструктурните проекти, като изграждане и подобряване на пътища, летища, пристанища, енергетика и логистика. Основен двигател на този процес ще бъде правителствената приватизационна програма.

На пазара на недвижими имоти се забелязва известна стабилизация, въпреки че все още няма особено силен инвеститорски интерес. Неяснотата около данъчната политика свързана с облагането на недвижимото имущество, кара потенциалните инвеститори все още да изчакват и да не предприемат конкретни стъпки. Най-благоприятни са възможностите за инвестиране в сградите за индустриални цели и производство. Цените са примамливи, а общото намаляване на цената на труда създава възможности за мобилизиране на пазара.

Надежда за повишаване на интереса съществува и за офисните имоти. По-търсени остават офисите в специализираните сгради. При офис помещенията с второстепенно значение се очаква допълнително намаление на цената от около 15% до 25%. При търговските обекти търсенето на независими магазини отстъпва пред помещенията в търговските центрове и паркове.

Категории: ИкономикаКомпании DEPA DESFA приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus