Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Индустриалците: Избрахме рецесията пред фалита

10 Март 2010 / 18:03:07  Виктория Миндова
1818 прочитания

„Избрахме рецесията пред фалита,” така коментира влизането на новите извънредни мерки за спасяването на гръцката икономика Димитрис Даскалополос, председател на Федерацията на гръцките индустриалци. Според индустриалците е безспорен факт, че повишаването на данъчната тежест върху предприятията, увеличаването на ДДС и акцизите неизбежно ще доведе до дълбока рецесия и забавяне на икономическия ръст на страната. Мерките бяха определени като тежки, но неизбежни поради пряката зависимост на Гърция от чуждите пазари и външното финансиране.

„Важното е как можем да се приспособим в новите икономически условия, за да възстановим възможно по-бързо финансовата стабилност,” каза Димитрис Даскалополос на среща с журналисти. Той заяви, че в най-добрия случай Гърция ще започне да се възстановява от икономическата рецесия след пет години. Даскалополос не изключи вероятността този период да се проточи цяло десетилетие, ако държавното управление в Гърция не създаде дългосрочен ефективен план за действие, към който стриктно да се придържа.

На въпроса на GRreporter за това как икономическата криза ще се отрази върху гръцките инвестиции на Балканите и в частност в България, председателят на индустриалната камара отговори: „Гръцките  предприятия, които са вече установени в балканските страни имат много силни позиции на местните пазари. Вътрешно-икономическата криза в Гърция няма да засегне дейността на тези дружества, защото те имат опита и механизмите да балансират бюджета си според условията на двата пазара.”  

Основен проблем, който занимава в последно време гръцката общественост е дали обявеното съкращение на 14-та заплата в държавния сектор ще се прехвърли и частния. Димитрис Даскалополос като представител и на организациите-работодателки публично увери, че частните предприятия няма да предприемат никакви действия свързани с намаляването на годишния доход на заетите в частния сектор. Той подчерта, че раздутият държавен сектор задушава развитието на пазарната икономика и подкрепи идеята за раздържавяването на държавните предприятия.

Председателят на индустриалната камара защити тезата, че чрез приватизация ще могат да се възродят губещи държавни предприятия и така  да се съживи производителността в страната и да се създадат нови работни места. „В период на криза целта е не да се гарантират настоящите работни места на служителите (било то и в губещи предприятия), а да се даде възможност на гражданите да се преквалифицират и да се пригодят към новите условия на пазара на труда,” заяви Даскалополос.

Във връзка със заетостта и социално-осигурителната реформа индустриалците бяха категорични, че трябва да се повиши процентът на работещото население в страната и да се оптимизира контролът  върху внасянето на дължимите социални осигуровки, както от страна на работодателите, така и на служителите. Почасовата заетост, срещу която са категорично против синдикатите в Гърция, е също един отговор на проблема с безработицата и попълване на липсите в социалното осигуряване, казват от камарата.

Даскалополос не пропусна да изрази и острото си недоволство от вълната от стачки и протести в страната, които блокират работните процеси повсеместно. Той отбеляза, че представителите на едрия и дребен бизнес в Гърция също са недоволни от приемането на новите рестриктивни икономически мерки, но всеки ден са на своите работни места, за да гарантират оцеляването на своите дружества и запазването на работата на своите служители. От Федерацията на гръцките индустриалци призоваха синдикалните организации да проявят по-голяма гъвкавост при договаряне на новите условия на труд и обясни: „големите частни предприятия изпълняват своя обществен дълг и ще поемат тежестта от увеличаването на ДДС върху себе си, така че днес повече от всякога трябва да подкрепим техните усилия.”

Категории: ИкономикаРецесияОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus