Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Индустриалците: Икономически възход чрез зелени практики на производство

20 Октомври 2010 / 16:10:59  Виктория Миндова
3518 прочитания

Търсенето на природосъобразни стоки и услуги са бъдещето на икономическото развитие. Гърция може да се възползва от напълно естествените си географски и природни предимства, за да развие природно съобразна икономика, която ще носи висока добавена стойност от своята продукция и ще е енергийно ефективна според европейските стандарти. Това заяви президентът на Атинската търговско-индустриална камара Костадинос Михалос пред втория международен зелен форум „Планът след Копенхаген”. Форумът се организира от списание Economist.

„Колкото повече се повишава цената на енергията и естествените източници на горива се изчерпват, толкова повече ще расте нуждата за нови начини на производство ,” подчерта той. Бизнесменът обясни, че страни като Гърция днес се намират в трудна позиция, защото в момента са загубили конкурентостта си и се борят с икономическата криза. Един от най-ефективните начини да се върнат към положително икономическо развитие е като се обърнат към нови бизнес практики, в основата на които е залегнало опазването на околната среда, рециклирането и енергоспестяването. „Не е случайно, че всички големи предприятията от леката индустрия до банките продължават да разработват нови стоки и услуги, базирани на природосъобразния начин на живот и опазването на околната среда,” каза Костадинос Михалос. По този пример трябва да действат и местните предприятия, за да си осигурят място на пазара в бъдеще.

Преди обаче да говорим за нов тип икономика гръцкото правителство трябва да се погрижи да задържа „жив” местния бизнес.  Според него държавата трябва да осигури правилната законова рамка като намали данъчната тежест върху предприятията и създаде стимули за предприемчивите. Друго важно условие е да се опрости работата на административната система, така че инициативността да не се задушава в бумащина и неясни процедури. Не на последно място е и осъвременяването на образованието, така че в страната да се създаде подходящият човешки ресурс, които да бъде и движещата сила в прилагането на иновационни практики.

Добър пример за зелени бизнес практики бяха представени от генералния директор на Eurobank EFG Теодорис Калантонис. Той обяви, че банката се стреми към три основни посоки – лицензирано природосъобразно управление, корпоративна социална отговорност и изготвяне на една поредица от продукти и услуги, които са пряко свързани със зелените практики. От 2004 година Eurobank EFG е лицензирана за систематичен природосъобразен начин на работа, а от 2009 година e регистрирана и в списъците на Eco-Management and Audit Scheme (EMAS). Във всички договори, които се подписват с доставчиците на банката има клаузи, свързани с опазването на околната среда и спестяването на енергия. От Eurobank изискват същите доставчици да предлагат стоки, които са резултат от рециклираане или са резултат от природосъобразен начин на производство. Те самите рециклират 60% от използваната в тяхната администрация хартия и дават за преработване на 9000 тонера на година от печатни машини. Банката провежда обучения на своя персонал за техниките на енергоспестяване и рециклиране.

„Гърция преминава един изключително тежък икономически период, който ще продължи със сигурност в следващите две години,” заяви Теодорис Калантонис. Според него идеята за икономическо развитие, базирано на опазването на околната среда ще остане само на теория, докато не се подкрепи с конкретни облаги за широкия потребител в краткосрочен план. Той обясни, че промените трябва да са свързани с финансови стимули особено сега, когато пазарът е задушен, а домакинствата и бизнеса в страната изпитват проблеми с ликвидните средства. В този смисъл са създадени и банковите продукти, които Eurobank EFG предлага свързани със зелената икономика, като преференциалните кредити за саниране на старите сгради и поставянето на слънчеви колектори. Техният дял на кредитиране на този пазар е 50 на сто, като според банкера това е единственият сектор в Гърция в момента, който отбелязва изключителен възход. „От 55 заявления за зелени кредити в началото на годината, днес техният брой е нараснал на 2200, а перспективата е той само да се увеличава,” заяви със задоволство представителят на Eurobank. Според него печалбата от спестяване на електрическа енергия за битови нужди от санирането на старите сгради може да достигне до 4000 евро годишно.

Бизнес мениджърът на Sieben Исидорос Сидеридис говори за програмният продукт на неговата компания, който помага на обикновените бизнес конференции да се извършват онлайн. Правилно пригодения интерфейс  дава възможност на потребителите да не ползват кола, за да стигнат до работното си място, нито с градски транспорт. „Най-добрият вариант е да вършим работата си от удобството на собствения си дом,” каза Исидорос Сидеридис. Дава възможност да се обмени информация и документация, в същото време всичко може да бъде записано, за проверка на информацията в бъдеще. Обучения, срещи и обмяна на опит могат да бъдат абсолютно виртуални, а единствената изразходвана енергия е тази за работата на компютрите. От опита на компанията стана ясно, че общият разход за упражняване на телекомуникацятс струва само 1500 евро на година за малка компания от 10 души, което е десетки пъти по-ниско от всекидневното пътуване на същите служители с личен автмобил или градски транспорт до офиса за служешбни съвещания.

Категории: ИкономикаПазари опазване на околната среда зелен бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus