Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Инцидент край остров Корфу с италиански ферибот, превозващ и български туристи

21 Септември 2014 / 13:09:56  GRReporter
1884 прочитания

Ферибот, плаващ под италиански флаг, на борда на който е имало и български туристи е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу, съобщи сайтът Petel.bg, с който се е свързал роднина на член на екипажа. Той е плавал по маршрут Патра-Игуменица-Анкона. На борда са пътували 692 пътника и 80 човека екипаж. След инцидента инцидента всички са спасени и са закарани на остров Корфу.

Корабокрушението е станало малко преди 2:00 през нощта вследствие на сблъсък с подводни скали в района на остров Перистерес, североизточно от Корфу.

Според гръцките медии, фериботът е получил две големи повреди, както и доста по-малки, на дясната си страна, както са показали първите информации на водолазите. Засега причините за катастрофата са неизвестни.

Фериботът е акостирал на пристанището на Корфу и всички пасажери са настанени в местни хотели. Очаква се до края на деня екипажът да се опита да обърне кораба, който в момента е в странично спрямо пристанището положение, за да може да се свалят и повече от 300 автомобила, които е превозвал..

Според бреговата охрана водолази ще се спуснат отново във водата, за да извършат нова задълбочена проверка.Водите в кораба се изпомпват.

Компанията-корабособственик ще се погрижи през следващите часове да превози пасажерите до тяхната дестинации с друг кораб. На „Еuropalink” е забранено да отплува от  пристанищните власти до възмездяване на щетите и издаването на сертификат за безопасност.

Повечето пътници са пътували за ваканция в Италия, резервирали са си хотели, предплатили са ги, и сега губят всичко, защото не могат да тръгнат с друг кораб за Италия, понеже колите им са все още на ферибота.

Един от пътниците заяви за сайта now24.gr: „Спяхме и внезапно паднахме от леглата. Беше като земетресение. Излязохме навън и видяхме да тичат нагоре-надолу членове на екипажа. Всички бяха в паника. И те не знаеха какво се е случило. Само щурманът и капитанът знаеха за направена грешка. Насочили са кораба право към скалите Перистерес. Лошото е, че в каютите нямаше спасителни пояси. Първото съобщение на капитана беше направено 2 часа по-късно. От 2 часа през нощта до 4 никой нищо не ни казваше. Само ни дадоха пояси, но дотам. Положението е трагично. Жалко. Италианците разрушиха фирмата. Кръстим се, че не потънахме. Щеше да има стотици жертви”.

Според информации на пасажерите, поясите са били в един склад, а не в каютите, снимка now24.gr

Очаквайте подробности.

Категории: корабокрушение ферибот Корфу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus