Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Имената на 36 гръцки политици, които се разследват за незаконно забогатяване

28 Септември 2012 / 09:09:52  GRReporter
2628 прочитания

Гръцките медии публикуваха списък с имената на участниците в гръцкия политически живот, които се разследват от икономическата полиция за незаконно забогатяване. Той бе разгласен след продължилите с дни спекулации с имената на депутати и бивши министри от различни партии.

В него се намират имената на настоящи и бивши председатели на политически лидери като Панос Каменос (на Независимите гърци) и Никос Костандопулос (на Синаспизмос, днес СИРИЗА) и на бившия кмет на Атина и днешен депутат от Нова демокрация Никитас Какламанис. Фигурират също членове на „компанията” на някогашния министър на отбраната Акис Цохадзопулос, който се намира в затвора, както и някогашният секретар на ПАСОК Михалис Кархимакис. Сред имената е и това на един от настоящите заместник-председатели на гръцкия парламент Атанасиос Накос, който отправи искане към икономическия прокурор Григорис Пепонис да ускори разследването. От списъка става ясно, че проверката на неговите имуществени данни е започнала през март тази година.

Общо в списъка се посочват 36 имена. Проверките се извършват от местните подразделения на органа за борба с икономическите престъпления в областите Пелопонес, Централна Гърция, Северен Егей, Тесалия, както и от службата в Солун и централните офиси в Атина.

Сред разследваните са председателят на парламента Евангелос Меймаракис и бившите министри Михалис Ляпис и Георгиос Вулгаракис, които се разследват за укриване на данъци и незаконно забогатяване чрез покупко-продажба на недвижими имоти през 2005-2008. В случая на Георгиос Вулгаракис икономическият прокурор и неговият заместник Спирос Музакитис са постановили отваряне на неговите и банковите сметки на неговата съпруга след 18 юли 2012.

Въпреки че става дума само за разследване, което ще покаже дали политическите лица действително са извършили или не незаконни действия, списъкът доведе до сериозни трусове на политическо и обществено ниво и породи различни коментари и тълкувания.

Партии и отделни депутати изразиха позицията, че оповестяването на имената на разследваните политици е в правилна насока. Според тях слуховете за съществуването на този списък породиха  спекулации, които "оставят сенки върху всички представители на политическия живот".

Това, което е известно до момента е, че са били отворени банковите сметки на някои от политиците. В други случаи, когато разследването е било инициирано от жалби на граждани за незаконно забогатяване на политици са заведени съдебни преписки. В трета категория случаи органът за преследване на икономическите престъпления е бил сезиран от прокуратурата.

Ето имената на разследваните политици:

Панос Каменос – Лидерът на Независимите гърци се разследва за времето, в което е бил обикновен депутат от Нова демокрация. Поводът са имоти в региона на Итеа и Галаксиди. Вече е издадено прокурорско решение за отваряне на банковите му сметки.

Никитас Какламанис – Депутатът от Нова демокрация се разследва за периода, в който беше кмет на Атина. Разследването срещу него е започнато след подаването на жалба до Органа за борба с икономическите престъпления през юни 2012. Обвиненията в нея са свързани с предварителното следствие за извършването на незаконни действия в общинското радио Атина 9,84. Предстои да бъдат разследвани неговите данъчни декларации и банковите му сметки в чуждестранни банки.

Атанасиос Накос – Заместник-председателят на парламента е обект на разследване от 15 март тази година. Проверката се намира на ниво събиране на данни.

Евангелос Меймаракис – Органът за борба с икономическите престъпления започна разследване след жалби, които са били подадени в офисите на службата.

Георгиос Вулгаракис – Бившият министър на обществения ред, културата и търговското корабоплаване е обект на разследване след получена жалба. Проверката е в начален стадий.

Михалис Ляпис – Бившият министър на транспорта и културата се разследва за незаконно забогатяване след получена жалба.

Арис Спилиотопулос – Разследването срещу депутата от Нова демокрация е започнало след получаването на жалба от гражданин. Службата е поискала откомпетентното данъчно управление данни за източника на декларираните от него доходи, както и за транзакциите на банковите му сметки.

Михалис Кархимакис – Срещу бившия секретар на Националния съвет на ПАСОК е подадена жалба за незаконно забогатяване, където се посочва, че е собственик на три хотела в Йерапетра на остров Крит. Според подателя на жалбата е възможно той да не е посочен като собственик в документацията.

Спилиос Спилиотопулос – Бившият депутат от Нова демокрация се разследва за периода 2004-2005, когато беше министър на отбраната.

Никос Костандопулос – Бивш председател на партията Синаспизмос (днес СИРИЗА).

Елисавет Возенберг – Разследването срещу бившата депутатка от Нова демокрация тече от 2010, след като са били подадени жалби с обвинения за укриване на данъци.

Георгиос Орфанос – Бившият депутат от Нова демокрация е разследван за периода, в който беше заместник-министър на спорта от 2004 до 2007.

Категории: Политика разследване Орган за борба с икономическите престъпления депутати незаконно забогатяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus