Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Или ще изпратят данни, или ще им орежат субсидиите

11 Декември 2010 / 02:12:36  GRReporter
1636 прочитания

Много университети отказват да дадат данни за преподавателите и служещите във факултетите, които имат роднински връзки, както и за броя на студентите. Преди няколко седмици избухна скандала с Факултета за Социална Теология, където се установи, че има множество нарушения свързани с назначения по семейна линия, което доведе и до предложение за закриването на факултета.

Оттук нататък наказанието за университетите, ако отказват да си сътрудничат с Министерство на образованието, ще бъде да им се затваря кранчето на субсидиите. В събота деканите на университетите имат важно събрание в Лаврио, на което ще представят своите позиции по отношение на проектозакона за реформите в образованието. Заместник министърът Янис Панаретос обяви тази мярка, след като много висши и полувисши училища не изпратиха данните, които са им били поискани за назначенията на преподаватели-роднини на вече служещи в дадените факултети преподаватели, както и за броя на студентите и средно статистически изчисления период, за който се дипломират. „За финансовата 2011 г. финансирането на висшите и на полувисшите училища ще се извършва според процента на кредитиране, които отпуска Министерство на финансите. Но в случай че някоя образователна институция не изпрати навреме данните, които й бъдат поискани от Министерство на образованието и които са считани за необходими, за да се осъществява образователната политика, ще й се спира финансирането, докато не си изпълни задължението” заяви г-н Панаретос.

В прицела на заместник-министъра на образованието попадна Университета Македония в Солун, след като контрола от ревизори на държавната администрация установи нарушения и пропуски в администрацията.

„Трън в очите” на деканите на университетите са предложението в проектозакона за висшето образование, за нов начин за избор на декански съвет, но и новите начини за заплащане на преподавателите. Сред част от студентите все още кипят буйни страсти и те решиха да продължат окупацията до сряда, в която няма огромно участие – включили са се деветте специалности на Националния политехнически университет, три факултета на Атинския университет (Юридически, Философски и Средства за масова комуникация), както и Академията за приложни изкуства.

Министреството сложи край и на професионалните колежи и техникумите като разглежда идеята да създаде Технически лицей, който ще има същата степен като общообразователните гимназии и ще дава право за упражнение на професия на своите възпитаници. За да повиши качеството на техническото и професионалното образование, министърът на образованието Анна Диамандопулу направи предложение обучението в този нов тип технически лицей да има продължителност три години и да се прави оценка на всеки професионален лицей и училище поотделно. Новите лицеи ще дават знания по общообразователните предмети, но и цялостно технически и професионално обучение, а завършилите ученици ще могат да продължат образованието си в университети. Освен това, ще бъде предвидена възможността за обучение в продължение на още една година, така че учениците в професионалните училища да си подсигурят по-добри възмжности за работа, а тяхната диплома ще води до по-висше професионлано ниво от това на Техническите лицеи.

 

Категории: Актуално университети назначения семейна линия субсидии финансиране студенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus