Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономистите чакат трaнша през ноември

12 Септември 2012 / 19:09:02  Виктория Миндова
1024 прочитания

Траншът за Гърция от 31 милиарда евро ще закъснее, оценяват местните икономически анализатори и не се очаква да бъде изплатен преди ноември. Той трябваше да бъде освободен след срещата на Юрогруп в началото на октомври, но гръцката страна забавя крайното решения как и откъде ще бъдат орязани средства, за изравняване на баланса. Разговорите между правителството и кредиторите остават отворени.

“Има напредък”, заяви министърът на финансите Янис Стурнарас след втората за тази седмица среща с ръководителите на международните кредитори. “Бяха по-отворени за диалог”, казва източник от министерството. Ръководителят на надзорната мисия от Европейската комисия Матеас Морс определи срещата със Стурнарас като конструктивна.

Въпреки лаконичните позитивни послания на финансовия министър и на представителя на кредиторите, все още остават много отворени въпроси. Основните проблеми са в здравеопазването, организациите за местно самоуправление, административните реформи и разходите в военния сектор. Разходите в тези области остават големи за критичното състояние на гръцката икономика и орязването им се очаква да предизвика сериозни социално-обществени реакции.

Негативните настроения в Гърция отново започват надделяват, след като кредиторите приеха допълнителното окастряне на пенсиите и на заплатите на всички нива в държавни сектор. Тези мерки са главният коз, който правителството държи и са основна част от шестте милиарда евро съгласувани на първата среща с министъра в неделя.

Неясните точки в програмата за фискална консолидация остават много. Надзорниците искат да се срещнат отново с ресорните министри на проблемните сектори, за да се конкретизират съкращенията в здравната система, в бюджетите на кметствата и в публичната администрация.

Докато течеше срещата на Стурнарас с представителите  на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия в министерството дойдоха представители на военните. Техните заплати се очаква да бъдат орязани със 7% до 2014. Ако след изтичането на този период Гърция възвърне положителния ръст на икономиката, те могат да бъдат повишени, но затова няма гаранции. “Имаме списък с предложения за оптимизиране на разходите в нашата област, които могат да спестят сериозни средства на бюджета”, завиха на излизане от финансовото министерство представителите на военните.

Една от мерките, които военните предлагат е държавата да обедини разпилените в цялата страна центрове за обучение на млади кадети на едно място. По този начин ще се спестят милиони евро за поддръжка и функциониране на центровете за обучение, казват униформените. Друго предложение е да се развият алтернативни източници за производство на електроенергия, които да спестят високите разходи за електроенергия. “В момента една малка база на остров плаща около 800 хиляди евро на месец на Националната електрическа компания. Тези разходи могат да се съкратят наполовина с разработването на алтернативни източници на енергия”, настояват военните. Засега подобни проекти остават назад в програмата на правителството, което все още се мъчи да изравни нивото на разходите в бюджета с намаляващите всяка година приходи. В краткосрочен план ситуацията в Гърция остава критична, защото страната няма широка гама от алтернативни източници за покриване на незабавните си задължения, а финансовата помощ продължава да се отдалечава.

Категории: ИкономикаПазари кредитори тройка фискална консолидация Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus