Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономиката, безработицата и политиците са най-големите проблеми на страната, смятат гърците

09 Ноември 2012 / 15:11:43  GRReporter
1883 прочитания

Гърците не се доверяват на никоя от политическите партии, нито и на отделни политици. Паралелно с това те остават дълбоко скептични към икономическата перспектива на страната, сочат резултатите на социологическо проучване на агенция Public issue, проведено за телевизия СКАЙ и вестник Катимерини.

В същото време Андонис Самарас продължава да е смятан за по-подходящ за премиерския пост от Алексис Ципрас, а тройната коалиция с участието на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица е по-предпочитана от едно потенциално еднопартийно правителство на СИРИЗА.

По-конкретно 37 на сто от участниците в проучването са заявили, че предпочитат за премиер Андонис Самарас срещу 31 на сто, които са подкрепили Алексис Ципрас. Сравнението с тенденциите отпреди месец обаче е в полза на лидера на СИРИЗА, който е подобрил резултата си от октомври с 3 на сто, докато Андонис Самарас е загубил 4 на сто от подкрепата на гласоподавателите.

27 на сто от участниците са заявили, че никой от двамата не е подходящ за премиер. През октомври техният процент е бил 25 на сто.

Тройната коалиция продължава да води в категорията „най-добро правителство”, след като се подкрепя от 32 на сто от гърците. Възможността страната да се управлява от еднопартийно правителство на СИРИЗА вдъхновява 24 на сто от хората. Процентът на левите все пак е подобрен с 2 на сто в сравнение с миналия месец.

Обратно, с 1 на сто е спаднал процентът на гърците, които смятат, че нито едно от двете правителства не е най-доброто решение за страната. Днес на това мнение са 39 на сто срещу 40 на сто през октомври.

Въпреки описаното дотук обаче СИРИЗА води в класацията „кой ще спечели следващите избори”, и то с висок процент – 59 на сто. Убеждението на гърците, че радикалната левица ще е следващото правителство в страната расте непрекъснато през последните три месеца. Респективно спада броят на онези, които са на мнение, че Нова демокрация ще успее да спечели – в момента те са 26 на сто. Особено впечатление предизвиква фактът, че през септември този процент е бил 43 на сто срещу 41 на сто за СИРИЗА.

Освен това голямото мнозинство от гражданите са убедени, че ще се проведат предсрочни избори, след като 76 на сто от тях са убедени, че настоящият кабинет няма да успее да изпълни 4-годишния си мандат. Техният процент е скочил с 6 на сто в сравнение с отчетения през октомври.

Участниците в проучването са определили СИРИЗА като най-добрата опозиционна партия, независимо от техните политически предпочитания с процент 33 на сто. Следват Независимите гърци с 16 на сто и Златна зора с 10 на сто. Ксенофобите явно губят в тази категория, след като съответният процент през октомври е бил 14 на сто.

Когато политическата игра бъде оставена встрани обаче проличава крайно негативното мнение за гражданите за политическите партии и техните лидери, независимо от личните им предпочитания. Показателно за това е, че нито една от партиите няма позитивното мнение на повече от 41 на сто от гърците. Най-много позитивни мнения има Демократичната левица 41 на сто позитивни срещу  58 на сто негативни, следвана от СИРИЗА (39 срещу 60 на сто), Независимите гърци (35 срещу 62 на сто), Нова демокрация (31 срещу 68 на сто), Комунистическата партия (20 срещу 79 на сто), Златна зора (16 срещу 82 на сто) и ПАСОК (13 срещу 86 на сто).

Подобно е отношението на гърците и към политическите лидери. Най-позитивно е тяхното мнение за председателя на Демократичната левица Фотис Кувелис (49 положителни срещу 48 на сто негативни мнения). Той е и единственият, който е събрал повече положителни, отколкото негативни оценки.

Следват лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас (42 на сто положителни срещу 56 на сто отрицателни), Андонис Самарас (38 срещу 60 на сто), Панос Каменос (37 срещу 59 на сто), Алека Папарига (23 срещу 74 на сто), Евангелос Венизелос (20 срещу 78 на сто) и Никос Михалолиакос (15 срещу 78 на сто). Лидерът на Златна зора отчита най-голям спад в положителните мнения в сравнение с направеното преди месец проучване – 5 на сто. С 3 на сто са намалели положителните оценки за Панос Каменос и с 1 на сто за Андонис Самарас. Увеличение с 2 на сто отчита Алека Папарига и с по 1 на сто Алексис Ципрас и Фотис Кувелис. Лидерът на ПАСОК няма промяна в своята популярност.

В допълнение 81 на сто от гърците са недоволни от начина, по който функционира демокрацията в страната. Едва 11 на сто смятат, че тя действа нормално, а 8 на сто са на мнение, че тя вече не съществува.

80 на сто са изразили убеждението си, че парламентът ще одобри новите мерки срещу само 13 на сто, които са смятали, че това няма да се случи.

Недоволството на гражданите от държавното управление и политическия персонал проличава и от отговорите на въпроса „Кои са най-важните проблеми в страната”. Впечатлителен е фактът, че 26 на сто то участниците в проучването са определили като най-сериозен проблем партиите и политиците и поставят преди него само икономиката (50 на сто) и безработицата (41 на сто). Проблеми, които занимават често обществеността, като миграцията, общественият ред и сигурността, образованието и кризата между ценностите и идеологиите са получили много малко гласове – респективно 2, 4, 5 и 6 на сто.

Категории: Политика социологическо проучване политици икономика приватизации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus