Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономически ръст най-рано през 2011

15 Януари 2010 / 18:01:34  GRReporter
924 прочитания

Правителството предвижда положителен ръст на гръцката икономика от началото на 2011 година. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет за приемане на Програмата за стабилност и развитие, която в момента е внесена за одобрение от Европейската комисия. Окончателно одобрение на програмата се очаква на 15-16 февруари , когато ще се проведе заседанието на  EUROGRUP и ECOFIN. Крайната цел е постепенно намаляване на държавния дефицит от 12,7% от БВП през 2009 година до 2,8% от БВП през 2012 година. По план тази година неговата стойност трябва да се намали с около четири пункта до 8,7% от БВП, а през 2011 да спадне на 5,6% от БВП.

Постигането на поставените цели е залегнало в подробното описание на Програмата за стабилност и развитие. Четирите пункта спад в стойността на държавния дефицит ще се достигне с фискалната консолидация и реформи в икономическата политика на страната. Предвиждат се серия от изменения основно в приходната част на бюджета. По-подробно  правителството на ПАСОК предвижда повишаване на косвените данъци – от повишаване на акцизите на цигари и алкохол с общ приход  710 милиона евро. Реформата в облагането на физически и юридически лица ще донесе допълнително един милиард и сто милиона евро държавната хазна. С въвеждането на нов тип данъчно облагане на скъпите недвижими имоти и извънредно облагане по  програмата за обществена отговорност на стопанските дружества финансовите специалисти предвиждат допълнително около 1,5 милиарда евро. От програмата за ликвидност на банките в държавата ще влязат 280 милиона евро и още 2,4 милиарда от мерките за борба с данъчните измами и оптимизиране на социално-осигурителните вноски. От министерството на финансите предвиждат и 1,4 милиарда евро субсидии то фондовете на Европейския съюз по Програмата за държавни инвестиции.

Правителството на ПАСОК предвижда намаляване с 10% добавките върху заплатите в сектора на държавното управление, което ще донесе около 650 милиона евро. Предвижда се допълнително съкращаване на оперативните разходи в държавния сектор с 360 милиона евро. През 2010 година ще бъде временно преустановено назначаването на нови кадри в държавната администрация, както на трудов, така и на граждански договор, от което ще се спестят 200 милиона евро.  75 милиона ще е намалението на разходите от ограничаване на извънредните работни часове. Тази година със съкратено финансиране ще оперират на социално-осигурителните фондове и програмите за военно въоръжение, които облекчават общо държавните разходи над 500 милиона евро. Голям намаление ще отбележат и разходите към доставчици в болниците, от където държавното управление е решено да отреже 1,4 милиона евро.

От министерството на финансите подчертаха, че приоритет на правителството за 2010 година е поставянето на основите на оздравителния процес на гръцката икономика. В тригодишната Програма за стабилност и развитие е заложено отпускането на 800 милиона евро по закона за държавните инвестиции. В началото на тази година започва и програма на стойност един милиард евро за допълнителна квалификация на гражданите. Управляващите предвиждат и връщане на данък добавена стойност (ДДС)  на земеделските работници, както и отварянето на 3000 нови работни места в областта на здравеопазването. Управлението на Георгиос Папандреу предвижда извънредна социална помощ на стойност 500 милиона евро, повишение с 100 милиона евро на общите разходи за подпомагане на безработните и 350 милиона евро за повишаване на пенсиите на земеделските работници.

Категории: ИкономикаПолитикаПрограмата за стабилност и развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus