Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата полиция направи запор на сметките и имотите на 121 гърци

07 Септември 2012 / 14:09:20  GRReporter
2744 прочитания

Икономическата полиция направи запор на банковите сметки, акциите и недвижимите имоти на 121 физически лица и компании в Гърция, за които има данни, че са укривали доходи в изключително големи размери. След внимателни проверки и кръстосване на данни от много източници за последните няколко финансови години тези хора и компании са уличени в укриване на доходи, издаване на фалшиви фактури, неиздаване на касови бележки и неплащане на ДДС на държавата.
    Икономическата полиция е стигнала до тях чрез банковите им сметки, които драстично не съответствали на декларираните от тях доходи. В банковите сметки на заподозрените, които са били отворени след прокурорско нареждане са открити десетки милиони, както в евро, така и в чуждестранна валута. “Търпението към тези, които укриват данъци се изчерпа. Колкото и високо да се намират”, заяви министърът на финансите Йоанис Стурнарас.
    Конфискувани са скъпи недвижими имоти, на поне 6 вили в Атина, Миконос и други космополитни острови е наложен запор. Става дума за вили с басейни, като най-луксозната от тях се намира в атинското предградие Вула. Запор е наложен и на над 50 милиона евро, които се намират в гръцки банки. 20 милиона от тях принадлежат на оф-шор компания, която не е плащала данък сгради и дори не е декларирала, че ги притежава.
  

 С наложения запор на недвижими имоти собственикът не може да ги продава или прехвърля на друго лице, а със запора на банковите сметки се забранява движението на пари по сметката независимо дали се теглят от собственика й или се прехвърлят по други сметки. Икономическата полиция е конфискувала и акции, придобити на Атинската и на Нюйоркската фондова борса на стойност 640 000 евро. Конфискувани са и инвестиции в застрахователни компании.
    Въпреки желанието на международните кредитори имената на хората, които укриват данъци да бъдат оповестени публично, по нареждане на Йоанис Стурнарас това все още не е направено. Публично обаче е известно, че сред тези 121 случаи има три хотелски комплекси - един на Йонийските острови и два на Додеканезите, фермери, които са източвали ДДС чрез фалшиви документи, една борсова компания, една компания за фолтоволтаична енергия, един банкер, който е заловен за пране на мръсни пари, един автомобилен електротехник, в чиято банкова сметка са открити 140 000 евро без да има документи за тях.
    В Гърция за първи път се задейства механизмът за запор на сметки, акции и имущество за неплатени данъци, а според думите на финансовия министър цялата операция се следи от премиера.

Категории: икономическа полиция запор на сметки и недвижимо имущество гръцка криза укриване на данъци източване на ДДС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus