Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Игуменът Ефраим бе изпратен в затвора

28 Декември 2011 / 12:12:01  GRReporter
2995 прочитания

Малко след 10:00 тази сутрин игуменът на атонския манастир Ватопед, архимандрит Ефраим прекрачи прага на затвора в атинското предградие Коридалос. След пристигането си в гръцката столица той бе откаран в Главното полицейско управление на област Атика. Ефраим прекара нощта на 11-я етаж на сградата, а не в ареста. Още снощи се появиха спекулации за особено отношение към монаха с основен аргумент, че той не бе откаран директно в затвора. Обяснението на компетентните органи бе, че след залез на слънцето вратите на Коридалос се заключват и не се позволява влизането на никой. Според полицейски източници, когато се явил пред двамата прокурори Ефраим не се позовал на проблеми със своето здраве, след което те издали заповедта за пренасянето му в затвора.

От ранните часове тази сутрин до входа на съдебната институция се бяха събрали двадесет свещеници, за да изразят подкрепата си към монаха. От снощи около 250 свещеници, монахини и обикновени миряни с плакати и свещи в ръце бяха „превзели” улица Лукареос и изразиха недоволството си за несправедливото, както го определят съдебно решение за предварителния арест на игумена. При появата на комвоя от автомобили, с който пристигна Ефраим те спряха да пеят църковни псалми и го посрещнаха с възгласи на подкрепа и ръкопляскания.  

Някои от тях прекараха цялата нощ до сградата на Апелативния съд и очакваха да го видят при изхода на полицейските автомобили от гаража на сградата. Властите обаче упяха да изненадат както тях, така и телевизионните камери, които успяха да заснемат комвоя едва при влизането му в двора на затвора в Коридалос. Според източници игуменът е бил подложен на всички процедури, които се следват при приема на всеки новоприет. След това е бил отведен в 6-ти сектор, където се намират осъдените за финансови престъпления.

Съдебната сага около предварителния арест на игумена предизвика остри политически контри. Крайнодясната партия ЛАОС застана открито на страната на Ефраим, а нейни членове заявиха, че зад съдебната заповед се крият интереси. Заместник-министърът на развитието Адонис Георгиадис дори поиска оставката на заместник-министъра на правосъдието Георгиос Петалотис, който бе основен обвинител в делото за манастира Ватопед. Адонис Георгиадис посочи, че „двойното присъствие на г-н Петалотис в случая, в качеството му на заместник-министър и на обвинител е морален и политически въпрос от огромен мащаб”.

В същото време Светата община на Атон отправи призив към прокурора на Върховния съд Ареопаг, Йоанис Тенде да упражни правото, което му дава законът да касира решението на апелативния съвет за ареста на игумена. В писмото на върховния административен орган на Света гора се посочва, че той ще гарантира престоя на Ефраим в манастира с цел да „помогне на делото на правосъдието”. В друго писмо, адресирано до гръцкото министерство на външните работи представителите на двадесетте манастири критикуват приложената от съдебните власти процедура и констатират нарушение на Устава на Света гора.

„Изненадани сме от факта, че конкретното решение бе издадено и изпратено за изпълнение спешно в навечерието на празника Рождество Христово. В изпълнение на заповедта игуменът на Светата обител Ватопед бе заловен на 24 декември от многоброен полицейски отряд под ръководството на полицейския началник в Халкидики и в присъствието на прокурор от Солунската прокуратура, като че ли ставаше дума за изключително опасно лице, за което е имало съмнения, че ще окаже неподчинение или съпротива”.

Прокурорът на Върховния съд се срещна вчера с управителя на Света гора, за да обсъдят искането Ефраим да бъде задържан в килията си в манастира Ватопед, вместо в затвора. Йоанис Тенде заявил, че това е невъзможно. Той пояснил, че член 57 от Църковния кодекс, в който се предвижда свещениците да се задържат в специален поправителен дом не може да се приложи, понеже в Гърция не съществува подобна инстутиция. Писма с искане за отмяна на заповедта за задържане на Ефраим са изпратили до прокуратурата монаси, адвокати, членове на гръцката диаспора, манастири, както и носителят на изпълнителната власт в Атон, светата Епистасия.

Гръцкият съюз на прокурорите издаде съобщение, в което определи критиката срещу заповедта за задържане на игумена като „неприемлива намеса в работата на правосъдието”. Съдебните магистрати се произнесоха специално и за критиката от страна на Русия. „Критикуването на решенията на независимото гръцко правосъдие от представители на чужди държави е безпрецедентно. То пренебрегва факта, че в развитите в юридическо отношение страни характерната черта на правовата държава е именно разделението на властите”, посочват те.

Категории: Политика Ефраим игумен арест прокурор затвор Света гора Ватопед намеса в работата на правосъдието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus