Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идват първите увеличения на заплати след кризата

23 Април 2014 / 10:04:08  GRReporter
1242 прочитания

Увеличения на заплатите от порядъка на 0,5 – 2 на сто и бонуси в зависимост от продажбите или печалбите се предвиждат в много от колективните и фирмените трудови договори, които се сключват между работодателите и работещите в частния сектор за 2015. По този символичен начин те поставят край на поредицата от големи орязвания , които стигаха и до 40 на сто през последните три години.

Увеличения на заплатите се предвиждат в четири от общо шест колективни трудови договора, които са внесени в министерството на заетостта от 1 януари 2014 до днес. Става дума за колективни договори в хотелиерския бранш, подписани на местно ниво.

-          В Ираклио на остров Крит се предвижда повишение от 2 на сто, което ще влезе в сила от 1 април тази година,

-          в Хания – 0,5 на сто от 1 януари 2015 + 1 на сто от 1 януари 2016,

-          в Ласити – 1 на сто от 1 януари 2015,

-          на остров Родос – 0,4 на сто от 1 януари 2015 и 1 на сто от 1 януари 2016.

Новите договори са продължение на колективния трудов договор от 31 декември 2013, който пръв предвиждаше увеличение на основните заплати с 1 на сто от началото на 2015, както и на по-малките увеличения през настоящата година (0,5 на сто за работещите в хотелите в Хания и 0,4 на сто за колегите им в Родос). Те отразяват добрите прогнози за развитието на туристическата индустрия в конкретни региони. В същото време в Атина и Солун работодатели и служители се споразумяха за „замразяване” и дори намаление на заплатите в някои случаи през 2014.

Увеличение от 1 на сто или бонус за служителите на 1 януари 2015 в зависимост от финансовите резултати за 2014 се предвижда в колективните трудови договори в различни компании от различни сектори. Например, ако хотелът Athens Plaza отчете брутна печалба през 2014, първите 100 000 евро ще бъдат разпределени по равно сред всички служители. Ако пък бъде постигната нетна печалба, през 2015 ще бъдат разпределени 10 на сто от нея.

За да компенсира намалението на заплатите с 6,1 на сто петролната компания Kavala Oil AE ще изплати на служителите си една брутна заплата ако приходите от продажбата на суров нефт и сяра надхвърлят сумата от 80 милиона евро. Установените вече бонуси за производителност се очаква да бъдат увеличени и от други компании: L’ Oreal Hellas с проценти въз основа на продажбите, Гръцката пивоварна – с поощрителното допълнително заплащане от 652 евро за служителите в Атина и 697 евро за колегите им в региона на Ламия, Газоснабдителното предприятие в област Тесалия – от 1 април 2015 се очаква да въведе нова надбавка според оценката на работата на служителите и др.

Компанията „Атинска хартиена индустрия” се споразумя със служителите си за повишение на заплатите с 1,5 на сто със задна дата от 1 март 2014.

Паралелно с това от 1 юли тази година се очаква автоматично непряко увеличение от 1 на сто за заплатите на всички служители в частния сектор, които плащат вноски в размер на 1 на сто в полза на Разпределителния фонд за семейните надбавки на служителите, често без да имат никаква полза от това. Премахването на задължението бе решено от министерството на заетостта. Така, при брутна заплата от 1 500 евро, разликата или повишението на заплатата ще е 15 евро на месец.  

Категории: ИкономикаКомпании заплати увеличение туристически сектор колективни трудови договори бонуси за производителност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus