Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идват конфискации за неплатено ДДС

22 Април 2013 / 11:04:13  GRReporter
1070 прочитания

Новият начин за внасяне на ДДС, уволненията в държавния сектор, пълното електронизиране на здравните каси и либерализацията на търговията на дребно са само част от мерките, които Гърция трябва да приеме, за да получи 8,8 милиарда евро от европейската помощ до края на месеца. В нея са включени два транша от 2,8 милиарда евро и 6 милиарда евро, договорени през декември миналата година.

Тези промени заедно с цяла поредица от други нормативни добавки са включени в един общ проектозакон, който трябва да бъде гласуван в четвъртък тази седмица. Законът трябва да влезе в сила преди 28 април, когато ще се състои работната среща на министрите от еврозоната (Euro Working Group) и на нея ще се вземе решение за окончателното отпускане на първия транш.

До лятото Гърция трябва да реформира управителния механизъм на данъчната система и да назначи нови 2000 специалисти в контролните звена на данъчната администрация, за да се подобри събирането на приходите в държавната хазна. Законовите промени, които предстоят да се приемат ще позволят на данъкоплатците да погасяват задълженията си към държавата (без ДДС) с 48 вноски, за да се намали обема на неизплатените данъчни задължения и осигурителни вноски.

Забавяне има и при внасянето на ДДС. 20% от длъжниците не са подали данъчни декларации. Според Нафтемборики за 2012 са дали данъчна декларация само четири милиона данъкоплатци, вместо 5,3 милиона, от които са главно заети на свободна професия и еднолични търговци. Досега действащия закон постановява, че с подаването на данъчна декларация, длъжниците трябва да внесат 40% от дължимото ДДС, за да могат да изплатят останалата сума на три равни вноски.

С промяната в закона, която предстои да бъде приета тази седмица, правителството дава възможност началната вноска да е само 10 евро, а цялото издължаване на ДДС да стане на четири вноски. Лихвата по вноските ще е 1% и ако данъкоплатците не успеят да покрият цялата сума за четири месеца, държавата ще прибягва до конфискация на движимо и недвижимо имущество.

Междувременно правителството се опитва да умилостиви надзорниците от Европа и Международния валутен фонд. Искат да сложат на масата за преговори намаляването на ДДС в туризма и ресторантьорството, който днес е 23%, както и намаляването на акциза върху нафтата за гориво. Тези промени ще бъдат обсъдени през идния юни, за когато е планирана следващата проверка на  надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Кредиторите вече направиха някои отстъпки на Гърция и разсрочиха освобождаването на държавните служители. Сега целта остава до 2014 да бъдат освободени 15 хиляди чиновници. До момента са минали на оценка 63 хиляди заети в 17 министерства, като целта за тази година е да се установи качеството на работата на общо 275 хиляди души в публичната администрация, вътрешното министерство и в образователната система. Общо в публичната администрация на страната са заети малко повече от 700 хиляди души, а крайната цел е до началото на 2016 той да бъде намален с 150 хиляди служители.

След последната проверка международните кредитори установиха, че целите поставени в първия Меморандум за финансова помощ не са достигнати миналата година. Първичните бюджетни излишъци са 508 милиона евро за 2012, спрямо очакваните 2,3 милиарда евро. Това до голяма степен се дължи както на забавянето на структурните реформи, така и на неточното изчисление (от страната на надзорната мисия) на ефекта на рецесията спрямо БВП.

Категории: ИкономикаПазари Гърция криза ДДС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus