Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идва краят на двупартийната система в Гърция

18 Декември 2011 / 11:12:42  GRReporter
1702 прочитания

Желанието на гърците за пълна промяна на политическата сцена показват резултатите от проучване на социологическата агенция „Marc" АД.

Гражданите, които изпитват ежедневно на гърба си болезнените последствия от кризата, прехвърлят вината за това върху партийната система и искат създаването на нови политически формации.

"За“ създаването на формации от нов тип се обявяват 75% от участвалите в проучването, т. е. трима от всеки четирима граждани. Те искат промяна, за да не се сбъднат страховете от икономически и социален крах.

Тази тенденция е еднакво силна и при двете основни партии, но повлича и по-малките партии, които така или иначе изглеждат по-силни при настоящите условия.

Лукас Пападимос се смята за най-подходящия премиер. Един от всеки двама запитани заявява, че ще гласува за него, ако той реши да участва в изборите като лидер на формация.

Процентите, които Пападимос получава във връзка с нагласите за гласуване, са много повече от тези на ПАСОК и на Нова Демокрация.

Търсят сътрудничество

Очакването настоящото правителство да успее в своята мисия изразяват мнозинството от участниците в анкетата. Особено интересен е отговорът на въпроса за мандата на кабинета на Пападимос. По-голямата част от гласувалите (40,3%) смятат, че парламентарните избори ттрябва да се проведат след като изтече четиригодишният мандат на правителството.

Философията на силните еднопартийни правителства, върху която бяха изградени изборните системи след падането на хунтата през 1974, вече е изтъркана според общественото мнение.

Цели 62% достига процентът на тези, които подкрепят едно правителство на сътрудничеството. По-висок е той сред електората на ПАСОК (69,9%), но и в Нова Демокрация почти половината от гласувалите (47,5%) одобряват идеята. В същото време 32% продължават да искат самостоятелно правителство. Интересни са данните обаче и за тези, които се колебаят или изразяват резерви – 51,0% от запитаните попадат в категорията «Не отговарям».

Изглежда се създава нагласа за преодоляване на партийния фанатизъм, господстващ в развитието на новогръцката държава още от създаването й.

Широко разпространен е страхът, завладял общественото мнение, от лавинообразните вътрешни и международни процеси.

64,4% от участниците в анкетата, независимо от политическите си убеждения, смятат, че случващото се в Европейския съюз прави по-реална вероятността от фалит на страната.

Значителна част от надеждите си за излизане от кризата и поемане по пътя на развитието гръцкият гражданин възлага на настоящото правителство и неговия премиер.

Трима от всеки четирима гърци очакват създаването на нови партии с цел промяна на политическата сцена. Убеждението, че евентуални нови партийни формации могат да изиграят оздравителна роля, изразяват 75% от анкетираните.

Едва 14,7% смятат, че е възможно съществуващите партии да се усъвършенстват. Искането за промяна „помита“ целия политически спектър, от ПАСОК (76,0%) и Нова Демокрация (70,6%) до по-малките партии, където преобладават формациите на Левицата.

Премиерът Лукас Пападимос се радва на висока обществена подкрепа, докато съществуващите партии и техните лидери преживяват период на дълбока криза.

Той е смятан за по-подходящ премиер в сравнение с:

  • Андонис Самарас, лидера на Нова Демокрация - 54,3% срещу 21,7%.

  • Георгиос Папандреу, лидера на ПАСОК и бивш премиер - 71,8% срещу 3,8%.

В спора между Самарас и Папандреу везните се накланят в полза на първия с 38,3% срещу 10,7% за втория.

 

 

 

Категории: двупартиен модел край ПАСОК Нова Демокрация Лукас Пападимос анкета Marc
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus