Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И все пак размерът има значение

11 Декември 2010 / 15:12:56  GRReporter
2044 прочитания

След Нова година данъкът на цигарите в Гърция ще се изчислава според тяхната дължина. Това се предвижда в проектозакон, който се очаква да бъде гласуван във вторник от гръцките депутати. В член 99 от правния текст е описан с прецизност начинът на налагане на данъци върху тютюневите изделия, но и какво точно трябва да разбират данъчните служители, когато иде реч за...цигара, пура, свита цигара и пуричка.
    Ето и специфичните формулировки:
    Цигари - тютюневи цилиндри, които могат да бъдат пушени в този им вид. Или тютюневи цилиндри, които по обикновен ръчен начин се плъзгат в цигарени тръбички. Или тютюневи цилиндри, които по обикновен ръчен начин са увити в цигарени хартийки.
    За пури или пурички се смятат:
    а) тютюневите цилиндри с външна обвивка от естествен тютюн
    б) тютюневите цилиндри с нарязана смес от тютюн и с външна обвивка от възстановен тютюн, с обичайния за пурите цвят.
    Свити цигари - нарязаният, филиран или притиснат между плочи тютюн, който може да бъде използван за пушене. 25% от тежестта на частиците му имат ширина на нарязване равна или по-голяма от 1,5 милиметра, когато този тютюн се продава или е продаден за свиване на цигари.
    В член 99 от проектозакона се описва също коефициентът на облагане на цигарите според тяхната дължина. По-конкретно, за изчислението на акциза на тютюна според дължината, без да бъдат включени филтърът и мундщукът до една цигара се смята продуктът с дължина до 8 сантиметра. До две цигари, когато дължината им е 8 – 11    сантиметра, до три цигари – когато дължината им е 11-14 сантиметра и т.н.
    Повишението в цените на цигарите, което ще влезе в действие от 1 януари ще предизвика ново повишение в цените на кутиите в рамките на 0,20-0,30 евро, както и по-високи печалби за собствениците на будките, в които се продават. Предвижда се повишение на фиксираната такса в размер 10-15% и успоредно с това минимално понижение на акциза от 67% на 65% в полза на будкаджиите.  
    Това ще е четвъртото увеличение на данъка на цигарите в рамките на последната година.

Категории: цигари пури пурички свити цигари размер данъци акцизиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus