Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И след срещата Самарас-Меркел не е ясно ще има ли нов меморандум

23 Септември 2014 / 16:09:23  GRReporter
591 прочитания

Германия ще продължи да подкрепя Гърция в следващите й стъпки, увери германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата й с гръцкия премиер Андонис Самарас в Берлин.

„Първите успешни действия на Гърция са вече видими. Много скоро ще станем свидетели на истински позитивен икономически ръст”, каза тя по време на съвместната пресконференция и допълни, че подкрепата на Германия ще е особено насочена към осигуряването на финансиране за малките и средни предприятия.

В отговор на въпрос относно вероятността от предсрочни избори в Гърция, Ангела Меркел изрази пълната си подкрепа към Андонис Самарас с думите: „Премиерът управлява страната с голяма решителност и с тясното сътрудничество на нейните партньори. Стъпка по стъпка към едно бъдеще, по-добро от миналото. Има само успехи, не говорихме за нищо друго днес”.

От своя страна Андонис Самарас подчерта, че страната му не се нуждае от трети програма за подкрепа. Той подчерта, че Гърция „има нужда да си поеме въздух”, именно за да се заеме по-интензивно с реформите и постигането на бюджетните цели. Той каза, че страната му може да се изправи на крака „без меморандум и нов принудителен заем”. След това обърна особено внимание на нуждата от намаляване на данъчното облагане.

„Гърция няма да се върне към времето на бюджетните дефицити”, каза гръцкият премиер и допълни, че съвсем скоро Атина ще представи своя план за продължаването на реформите, които ще приложи след края на програмата за финансова помощ.

Той посочи, че правителството му очаква окончателното решение относно устойчивостта на гръцкия държавен дълг, като допълни, че през 2015 се очаква икономически ръст от 2,9 на сто. „Дългът ще бъде устойчив. Това ще е възможно благодарение на реформите, на вероятното му разсрочване или на някои уреждания, които ни се предоставят или предстои да ни бъдат предоставени. Все още е рано да кажа нещо за това”, заяви Самарас.

В отговор на въпрос относно публикациите, според които Атина замисля „нежен развод” с Международния валутен фонд, Самарас отхвърли този термин и посочи: „Сътрудничеството ни с МВФ никога не е било лесно, но промени икономиката ни. Мисля, че то ще бъде преустановено преди определения срок. Ако в крайна сметка това се случи ще говорим за един успешен завършек, а не за развод”.

Категории: Политика Андонис Самарас Ангела Меркел програма за финансова помощ Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus