Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И гръцките авиоексперти нямат обяснение за катастрофата с малайзийския Boeing

12 Март 2014 / 20:03:21  Анастасия Балездрова
1052 прочитания

За пети пореден ден цялата планета следи със затаен дъх неуспешните опити да бъде открит самолетът на малайзийските авиолинии. Появилите се новини, че военен радар е открил сигнал, който вероятно е бил излъчен от Боинг-а бяха опровергани. Мистерията около съдбата на самолета, неговия екипаж и пътниците бе засилена от информацията, че от последните думи на пилота към контролната кула не показват никакъв проблем в полета.

GRReporter се обърна за експертно мнение към Гръцкия борд за разследване на произшествията и безопасността на полетите и неговия председател Атанасиос Бинис.

Г-н Бинис, как следите хода на разследването за катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии?

Бих искал да уточня, че бордът ни няма никаква намеса в разследването на конкретната катастрофа. Следим обаче развоя на събитията с голям интерес, поради спецификата на нашата дейност, която е безопасността на полетите.

Какво според Вас е обяснението на мистерията около съдбата на самолета?

Всички причини, за които се говори през изминалите дни: терористичен акт, бомба, механична повреда на самолета или комбинация на трите неща била могли да бъдат причини за катастрофата. Но от момента, в който нямаме повече данни на разположение не е възможно да имаме конкретна позиция за причината.

Как е възможно един самолет просто да изчезне?

Самолетите са снабдени с предаватели, със специални системи, които предават сигнал в случай на опасност. Такива са двете системи ATC transponders, които се захранват от различни източници и с помощта на които самолетът изпраща и получава сигнали от земята. Посредством тях контролната кула вижда височината, данните и кода на полета и така определя позицията на самолета. Тези системи са работели и в един момент са спрели да предават какъвто и да е сигнал и това е много странно.

Освен това всички самолети са снабдени с апарати за изпращане на сигнали в случай на опасност. Този тип самолети имат поне един монтиран и тъй като извършват трансатлантически полети – и по подвижни апарати. Тези системи се задействат при рязка промяна на скоростта или при сблъсък. Те изпращат сигналите си на конкретни честоти (VHF и UHF) посредством сателит и към специални станции  на земята и те определят позицията на самолета.Те са в състояние да изпращат сигнал в продължение на 72 часа и могат да дадат информация за позицията с точност до един километър. В допълнение подвижните апарати остават на повърхността в случай, че самолетът падне в морето.

Съществуват също полетното записващо устройство и устройството, което записва разговорите в пилотната кабина. Те са независими помежду си и са снабдени с подводни локационни устройства ULB), които излъчват сигнал, когато паднат във водата. Сигналът им може да се предаде от дълбочина до 20 000 фута, тоест 6 километра, а в конкретната катастрофа дълбочината на морето не е голяма.

Данните в полетното записващо устройство и устройството за записване на разговорите в пилотната кабина се записват на чип, направен от закалена стомана. Те издържат на силни удари, високи скорости и високи температури. Наистина е много учудващо как всички тези апарати и системи са се повредили и до днес не е получен никакъв сигнал от самолета.

Възможно ли е самолетът изведнъж да загуби всякакво електрозахранване?

Дори ако всички електрически системи спрат да работят, самолетът е снабден и със батерии, но да предположим, че се е случило нещо много критично. Апаратите, които вече  споменах се захранват със собствени батерии. Не мога да кажа нещо повече.

Случвало ли се е друг път толкова дни след катастрофата да не могат да се намерят останките на самолет?

Не мога да съм сигурен какво е ставало преди 30 – 40 години, но в близката история със сигурност не помня да е имало такъв случай. Говорим за един особено надежден самолет.

Разбирам , че липсата на какъвто и да е сигнал и всичко, което се случва през последните дни карат всеки от нас, независимо дали сме компетентни или не, да си представяме и най-невероятните сценарии.

От страна на Гръцкия борд за разследване на произшествията и безопасността на полетите бих искал да подчертая, че самолетът продължава да е едно от най-безопасните транспортни средства. Изчезването на конкретния самолет може да се счита за отделен случай.

Кои са най-тежките въздушни инциденти на територията на Гърция?

Единият беше през 2005, когато един самолет падна в района на Граматико до Атина и другият през 1997 в Пиерийските планини. Имали сме по-малки инциденти предимно с едномоторни самолети, но като цяло безопасността на полетите в Гърция е на високо ниво.

Останките на самолета тип "Яковлев", който се разби в Перийските планини през декември 1997

Международни експерти бяха дали негативни оценки за доклада на борда, който оглавявате във връзка със самолетната катастрофа на кипърската компания Хелиос в района на Граматико? Възнамерявате ли да подновите разследването по случая?

Не съм запознат със съществуването на подобни възражения. Мисля, че въпросът е приключил за Гръцкия борд за разследване на произшествията и безопасността на полетите.

Категории: Актуално Boeing изчезнал самолет Малайзия. Гръцки борд за разследване на произшествията и безопасността на полетите самолетна катастрофа Хелиос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus