Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Националната банка на Гърция емитира с успех 5-годишни бонове

24 Април 2014 / 15:04:47  GRReporter
846 прочитания

След като миналата седмица гръцката държава емитира успешно 5-годишни облигации за първи път от началото на кризата, днес примера й последва и Националната банка на Гърция. Получената ликвидност е на стойност 750 милиона евро. Доходността на облигациите е 4,5%, а купонът - 4,375%. Така, емитираните бонове на Националната банка на Гърция стават първата корпоративна емисия с по-ниска цена от тази на държавните облигации със същия срок на падеж.

Офертата достигна 2,5 милиарда евро, а изпълнителният директор на банката Александрос Турколиас говори за вот на доверие от страна на пазарите към банката.

Преди отварянето на офертите източници от банката отбелязаха, че лихвата, с която ще бъде осъществено първото излизане на пазарите след около четири години, ще бъде „изненада“, като подчертаха, че тя ще е по-ниска с минимум 50 процентни пункта в сравнение с 5-годишните облигации, емитирани преди няколко седмици от гръцката държава.

Планирането на увеличението

След приключване на емитирането на облигации управата на Националната банка ще продължи подготовката за увеличаване на акционерния си капитал с 2,5 милиарда евро, като предостави нови акции специално на инвеститори в чужбина.

Офертите за чуждестранните инвеститори ще бъдат отворени два дни преди общото събрание на акционерите, насрочено за 10 май.

Според източници, от банката ще се погрижат и за вътрешните инвеститори, с втора емисия от порядъка на 250 милиона евро, която ще бъде осъществена в страната с цел покриване на търсенето на ценни книжа на банката.

Междувременно в близките дни ще бъдат предприети редица действия за вътрешно натрупване на капитал, които въз основа на плана за преструктуриране, съставен в сътрудничество с централната Банка на Гърция, ще донесат около 1,04 милиарда евро.

Става въпрос за продажба на активи на банката, чийто резултат ще бъде оценен съвместно с централната банка.

Според източници, тези действия ще приключат до лятото, като в тях не е включена продажбата на миноритарен процент от Finansbank, отложена за по-късно.

Ако всичко върви добре, за кратко време Националната банка на Гърция ще събере капитал от порядъка на 3,750 милиарда евро, които ще бъдат използвани за покриване на нуждите от стрес-тестовете на стойност 2,18 милиарда евро и за изплащане на привилегированите акции на държавата на стойност 1,35 милиарда евро.

Останалите капитали ще играят ролята на буфер, в случай, че възникнат непредвидени ситуации. Освен това според източници, не е изключено част от капиталите да бъде използвана за „малки покупки“ в Гърция.

Ако всички посочени действия завършат успешно, в следващите няколко месеца Националната банка на Гърция ще успее да събере капитали в размер на 4,5 милиарда евро, от които 3,75 милиарда евро ще бъдат използвани за покриване на капиталови нужди и изплащане на получената държавна помощ, а останалите 750 милиона евро ще се използват за финансиране на икономиката.

 

 

Категории: Национална банка на Гърция облигации емисия стрес тестове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus