Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Гърция затруднена да предложи еврокомисар

27 Юли 2014 / 11:07:13  GRReporter
707 прочитания

Сегашният министър на отбраната и заместник-председател на Нова Демокрация Димитрис Аврамопулос  вероятно ще е представителят на Гърция в новата Европейска комисия под председателството на Жан Клод Юнкер, а не министърът на външните работи Дора Бакояни. Министър –председателят Андонис Самарас е информирал по телефона Бакояни за решението си.

Според информациите  след като са отхвърлени левоцентристки кандидатури (Мария Даманаки, Димитрис Куркулас), най-големи шансове е Аврамопулос. Обсъждането на кандидатурата е в напреднал етап и се очаква в най-скоро време премиерът да обяви решението си. 

Кандидатурата на Дора Бакояни, въпреки биографията й, е срещнала сериозна съпротива, подхранена от собствените й действия за представянето на кандидатурата й, както и на действията й като бъдещ комисар. Кандидатурата на Костис Хатзидакис пък е оставила горчив вкус заради действията му като министър на развитието.

Сините реакции

Съответно, издигането на левоцентристка кандидатура-на сегашния еврокомисар Мария Даманаки, на заместник-министъра на външните работи Димитрис Куркулас, или Анна Диамандопулу, се предполага, че ще предизвика бурни реакции в средите на Нова Демокрация, особено след като се разпространи сценарий, според който Самарас може да предложи центристки или ляв кандидат за президент на републиката в следващите няколко месеца. Въпреки това, сред всички кандидатури, а не само на левоцентристките, най-силна  доскоро се смяташе тази на Мария Даманаки. Освен  подкрепата на Евангелос Венизелос, Даманаки събира редица характеристики: жена е, както бе поискано от Юнкер, за да се постигне баланс в Европейската комисия, и като настоящ комисар, би могла да осигури по-добро портфолио, във всеки случай  с по-голяма тежест от това на риболова, което има днес.

Без да бъде изключена напълно възможността някоя от горепосочените кандидатури на бъде избрана, според последните информации всички тези сценарии вече са изоставени.

Димитрис Аврамопулос

Кандидатурата на Аврамопулос, с който изглежда се е съгласил и Венизелос, освен другите характеристики, не се оспорва, и е равностойна на тази на Бакояни. Това е така, защото министърът на отбраната и бивш министър на външните работи е заместник-председател на партията, поддържа силни връзки с чужбина, разполага с международен опит и биография, които му позволяват да се справи в една комисия, пълна с премиери и министри.

Самият Аврамопулос твърди, че не е обсъждал с премиера кандидатурата си, нито пък евентуалното портфолио, което би получила Гърция.

Какво очертава посещението на Юнкер

Пристигането на Жан Клод Юнкер в Атина на 4 август е крайната дата, до която Гърция трябва да определи кандидата си за еврокомисар. Освен вече споменатите имена, се появяват и други имена, като Ники Дзавела, Георгиос Курмуцакос и други.

Юнкер, който избра гръцката столица за първа спирка от европейската си обиколка в 28-те държави-членки ще бъде приет от премиера Андонис Самарас, който никога не е крил подкрепата си за него, както и убеждението си, че присъствието му в Комисията ще е полезно за Гърция, с оглед на гръцката програма и започването на дискусиите за гръцкия дълг.

Категории: Европейска комисия еврокомисар Димитрис Аврамопулос Дора Бакояни Жан Клод Юнкер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus