Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Ericsson давала подкупи на гръцки политици

03 Април 2014 / 09:04:47  GRReporter
1539 прочитания

На 116 милиона крони или 13 милиона евро се равнява сумата, която шведската телекомуникационна компания  е предоставила на гръцки политици под формата на подкупи. По този начин Ericsson е подсигурила подписването на договор за доставки с гръцкото правителство през 1999, предаде шведското радио. Медията излъчи интервю с бившия служител на компанията Лис-Олаф Нензел, според който получателите на подкупите са били „политици, генерали и висши офицери”. По думите му първоначално парите били дадени на търговски представител на компанията и след това предоставени на крайните получатели в Гърция.

От Ericsson отхвърлиха категорично обвиненията, че са давали подкупи. В официалното си съобщение компанията посочва, че действително е дала парите на един от търговските си представители, но не е наясно какво се е случило с тях след това.

„Поддържаме политика на нулева търпимост към подкупите и корупцията. По онова време използвахме търговски представители, но вече преустановихме тази практика, понеже системата се оказа непрозрачна”, пише в съобщението, което бе разпространено от международната информационна агенция Ройтерс.

„Знаем, че е имало едно плащане към един от представителите, но не сме наясно какво е станало с парите след това. Искрено се надяваме те да не са били използвани за даване на подкупи, но не можем да бъдем сигурни за това”, твърдят още от Ericsson.

Гръцката поръчка е била за въздушнопреносимата система за навременно предупреждение и контрол Erieye на стойност 4,9 милиарда крони (540 милиона евро). По-късно компанията продала този специализиран в отбранителните системи отрасъл на друга шведска компания – Saab.

Главният прокурор на шведската Национална служба за борба срещу корупцията Алф Йохансон заяви, че разследва случая и в рамките на проучването е поискал информация от гръцките власти. Той подчерта, че се интересува за вероятни престъпления, извършени след 1 юли 2004, тъй като всички извършени преди тази дата престъпни действия вече са покрити от срок на давност.

Името на Ericsson не се чува за първи път във връзка с даване на подкупи към високопоставени представители на Гърция. Бившият заместник-главен секретар на министерството на отбраната (от 1997 до 2002) Андонис Кандас вече призна, че е получил 11 милиона евро във връзка с подписването на договори за оръжейни системи с чуждестранни системи. В показанията си пред съда той посочи и името на Ericsson във връзка с конкретните подкупи.

В същото време компанията обвинява бившия си служител, който е направил разкритията за присвояване на средства и е подала съдебен иск срещу него с искането той да ги върне. От своя страна Лис-Олаф Нензел отрича обвиненията. 

Категории: Криминална хроника подкупи Ericsson гръцко министерство на отбраната оръжейни системи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus