Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ING се оттегля от Гърция

31 Октомври 2009 / 14:10:12  GRReporter
2237 прочитания

Холандският банков и застрахователен колос ING се оттегля от Гърция. Централата на банката, заедно с Европейската комисия са разработили план за реформирането й и превръщането й в “по-малка и по-ефективна банка”. ING държи 13 процента от гръцкия застрахователен пазар и е втората най-голяма застрахователна компания в страната, има 450 служители и 210 000 застраховани. Новината дойде като гръм от ясно небе и предизвика нови сътресения в застрахователния сектор на Гърция, още не възстановил се от закриването на 5 застрахователни компании през септември.
    Колосът преминава към разделяне на застрахователните и банковите си дейности в съответствие със споразумението за реформиране, одобрено от Европейската комисия. Търси се стратегически инвеститор за застрахователната част на групата и изплащането на 5 милиарда евро с държавна помощ до края на 2009 година. Обявени са за продан акции на стойност още 7,5 милиарда евро. По-рано тази година ING поиска 10 милиарда евро помощ от холандското правителство, а Европейската комисия реши, че компанията трябва да се раздели на две.
    Като начало от колоса обявиха, че пристъпват към разпродажбата част от на имуществото и на Initial Public Offerings (IPOs), за което е постигнато съгласие между холандското правителство и Европейската комисия. В Гърция ING търси стратегически инвеститор за застрахователната си компания или за части от нейната дейност. Ако не се намери такъв инвеститор, ще пристъпи към публичен търг на акциите си, анализатори смятат, че не е изключено двете процедури да вървят паралелно.
    Гръцкият клон на ING е в една групировка с клоновете на банката в България, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша и Испания. В Гърция компанията рабори в сътрудничество със застрахователните компании  Interamerican и Ευρωπαική Πίστη в областта на здравното и общото застраховане и с банка Πειραιώς в областта на индивидуалните и груповите застраховки. Анализаторите са сигурни, че продажбата на застрахователната компания на банката няма да се отрази на застрахованите в нея, тъй като при продажбата ще бъдат запазени всички условия на вече сключените застраховки. Така или иначе крайният срок за продажбата е 2013 година.
    Интересна подробност е, че тази година очакваната печалба от гръцката ING е 750 милиона евро, което е значително повече от миналогодишната печалба на компанията, която беше 568 милиона евро. В момента в киносалоните на цяла Гърция върви мощна рекламна кампания на холандския колос с основен лозунг “ING има решение за всичко”.

Категории: ING застраховане оттеглянеКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus