Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хубава новина! Отлага се идването на пратениците на МВФ

18 Април 2010 / 15:04:34  GRReporter
1252 прочитания

Гърците могат да си отдъхнат. Поредните пратеници, които посещават страната, за да се опитат да реформират икономиката й няма да пристигнат в понеделник. Причината не е друга, а... облакът вулканичен прах от Исландия, който от сряда насам създава проблеми на въздушния транспорт на Стария континент.

 

Продължава сагата на пътниците по летищата в западноевропейските държави, но и в Гърция. Днес на атинското летище „Елевтериос Венизлос” бяха анулирани 147 полети, а 26 полета не се осъществиха от и към Солунското летище „Македония”.

Хиляди пътници, които искат да заминат към дестинации в северна и централна Европа, остават да чакат по гръцките летища, тъй като въздушното пространство над десетки европейски държави остава затворено.

За момента вулканичната пепел не заплашва да достигне до Гърция, но затова пък се намира съвсем в съседство – въдушното пространство над България беше обявено сутринта, че затваря, но впоследствие частично отвори въздушното си пространство за транзитни полети на височина от 8 000 метра, предаде Ройтерс.

Службата за гражданска авиация се намира в постоянен контакт с метеоролозите и с Европейската служба за контрол на въздушните полети Eurocontrol. Облакът от пепел предизвика невиждано до момента блокиране на въдушния транспорт из Европа. За четвърти пореден ден самолетите не могат да полетят заради опасност от повреда на двигателите им и милиони пътници са скупчени по летищата за незнайно колко дълго време.

Днес, неделя, ще бъдат осъществени едва 4000 полета в европейското въздушно пространство от обичайните 24 000. Според метеоролозите, ако се проследи посоката на ветровете, облакът няма да се махне поне до средата на седмицата. Прогнозите на AccuWeather са, че облакът ще стане по-гъст във вторник и в сряда, но затова пък ще се концентрира върху по-малка територия.

Засега Холандия, Германия и Италия проведоха пробни полети без пътници в самолетите, без да има проблеми или повреди, което дава надежда за нормализиране на положението.

 

Категории: Актуално вулкан полети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus