Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христодулос Ксирос и “огнените ядра” отпразнували Нова година в затвора

09 Януари 2014 / 11:01:11  GRReporter
1351 прочитания

Полицейските служби, които разследват изчезването на терориста Христодулос Ксирос вече имат доказателства, че той е подготвял бягството си още от летните месеци на 2013 с вероятното сътрудничество на членове на “Конспирацията на огнените ядра”.

От полицията твърдят, че знаят имената на негови близки, които са му помогнали да изчезне от региона на Неа Каликратия до Солун, както и плана му на действие през последните месеци.

Според разследващите планът на Христодулос Ксирос е бил първо да покрие дирите си в Каликратия и след това да бъде скрит от членове на “Конспирацията на огнените ядра” в региона около Атина. Те казват, че през последните месеци Ксирос е имал много чести срещи с членове на групировката и други заловени за въоръжени действия в крило номер 1 на затвора в Коридалос. Целта на срещите е била организирането на бягството и създаването на една “безопасна система” за вероятния му прием в Атина. Затова разследващите смятат, че “празненството” в навечерието на новата година, в което са участвали Ксирос и членове на “Конспирацията на огнените ядра” и заплашителният им текст в интернет не са никак случайни и са свързани помежду си. Те ги определят като оповестяване на сътрудничество между терористите.

Според същите източници бившият член на “17 ноември” ще има централна роля в новата фаза на действия на “Конспирацията на огнените ядра” и други въоръжени групировки, на които ще помага в организирането на бомбени атентати и други по-мащабни нападения. Полицаите смятат, че конкретният клон на “градските партизани” ще се сдобие с липсващия досега “оперативен ръководител” в лицето на “опитния” Христодулос Ксирос.

Опасенията на властите са, че това, в съчетание с последните акции на другия терорист – беглец Никос Мазиотис може да постави началото на поредица от мащабни въоръжени нападения, подобни на извършените от групировките “17 ноември”, “Революционна борба” и “1май” през 90-те години.

В същото време, според публикация във вестник То вима, Службата за борба с тероризма е успяла да открие близките на Ксирос, които са му помогнали да осъществи плана си за бягство. Конкретните източници твърдят, че са открили 2-3 души от роднинския му кръг, които са го транспортирали от Неа Каликратия до Солун и вероятно към южна Гърция и Атина, без да изключват възможността пътуването му да е имало и други спирки.

В сряда разследващите откриха освободения вече брат на Христодулос – Василис Ксирос, който се очаква да се яви в полицията и да даде показания.

Паралелно с това съдът за експресно правораздаване оневини обвинения за участие в “Конспирацията на огнените ядра” Костас Сакас, който бе арестуван във вторник за нарушаване на наложените му ограничителни мерки. Сакас бе освободен от затвора през юли 2013, след като прекара 31 месеца в предварителния арест при законен срок от 18 месеца за конкретната мярка. В знак на протест той проведе гладна стачка, която продължи 38 дни. Властите се принудиха да го освободят, но не обясниха коя е причината, поради която не успяха да повдигнат конкретни обвинения срещу него.

В замяна на предварителния арест на Сакас бяха наложени строги ограничителни мерки: забрана да напусне страната, забрана да напуска област Атика, задължително явяване в кварталния полицейски участък всеки понеделник, задължително пребиваване на адреса, който е посочил като свой дом, забрана за каквито и да е контакти с други обвинени за участие в “Конспирацията на огнените ядра”, отнемане на задграничния му паспорт и парична гаранция в размер на 30 000 евро.

В съда Сакас се оправдал за пропуска се да се яви в участъка с обяснението, че прекарал нощта в дома на приятелката си, тъй като предишната вечер прекалил с алкохола и се чувствал замаян. Той дори обвинил съдиите, че “изпълняват политическо поръчение”, насочено срещу него.

Съдебното решение да бъде освободен не е било единодушно, а прието с мнозинство, въпреки предложението на прокурора Сакас да бъде осъден.

Категории: Криминална хроника тероризъм Христодулос Ксирос 17 ноември Конспирация на огнените ядра бягство Василис Ксирос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus