Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хрисохоидис иска помощ от Европа за борбата с нелегалната миграция

25 Януари 2010 / 16:01:59  Кремена Куцуку
1522 прочитания

Проблемът  с нелегалните емигранти в Гърция бе поставен отново на дневен ред. Той бе основна тема на среща на министъра за защита на гражданите с 27 посланици на страните-членки на Европейския съюз.

„Имаме общи цели, общи стремежи и сътрудничеството е необходимо”, заяви министър Хрисохоидис. Министърът и дипломатите обсъдиха обстойно въпросите свързани с нелегално преминаващите емигранти като акцентираха на защитата на европейските и гръцките граници. Обърнаха внимание и на поведението на Турция. Цели се засилване ролята на Фронтекс и оказване на по-сериозен натиск на Турция за спазването на обещанията й към Съюза (потушаване на нелегалните емигрантски мрежи и сътрудничество в пазенето на границите).

Хрисохоидис изразява надежди за полагането на общи усилия в борбата срещу нелегалното преминаване на хора и за продължаване на междудържавни инициативи. Преди броени дни, на 21 януари на неформална среща на европейските министри на вътрешните работи в Толедо гръцкият министър подписа общо писмо с френския вътрешен министър Ерик Бесон по въпроси, касаещи именно нелегалната емиграция. То бе адресирано до испанското председателство на ЕС и призовава за създаване на още по-добра съвместна работа между европейските страни.

Преди месец Хрисохоидис се срещна в Атина с председателя на агенцията за граничен контрол на ЕС. Тогава гръцкият министър предложи на Фронтекс да открие филиал в Гърция.

Посланиците на страните-членки на Евросъюза бяха запознати и с новата политика на правителството за борба с организираната престъпност и с усилията, които се полагат за постигането на безопасност в страната. „Мисля, че тези инициативи спомагат за взаимното разбиране, за установяването на система на безопасност в страната и препредаването на този образ в цяла Европа, на 500 милиона граждани, повечето от които идват като туристи тук всяка година”, допълва гръцкият министър.

 

Категории: миграция ФронтексАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus