Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хора от СИРИЗА симпатизирали на "17 ноември"

10 Януари 2014 / 14:01:59  GRReporter
1140 прочитания

Остри реакции в редиците на СИРИЗА предизвикаха изявленията на партийния депутат Петрос Тацопулос, който заяви, че в партията „има хора, които е възможно да гледат със симпатия към идеите на хората от „17 ноември”.

Ръководството на основната опозиционна партия в Гърция не скри недоволството си и изпрати строго предупреждение към депутата чрез партийния секретар Димитрис Вицас: „Петрос Тацопулос прави несполучливи изказвания за неща, които не знае добре но, както самият той твърди, си представя по парадоксален начин. Никой от СИРИЗА не симпатизира на тероризма от политическа и идеологическа гледна точка”.

Думите на Тацопулос дадоха повод на Нова демокрация да поднови обвиненията си към СИРИЗА, че подкрепя тероризма. Говорителката на партията Анна Асимакопулу дори представи списък с имената на членове на политическото бюро на левите, които според нея подкрепят терористите, след като повечето от тях са се явявали в съдебни процеси като свидетели от страна на обвинените за такава дейност.

След атаки от страна на членове и симпатизанти на СИРИЗА в социалните мрежи, Петрос Тацопулос  написа: „Никога не съм поискал позволението, толерантността или подкрепата на никого във връзка с публичните ми изказвания, независимо дали някой ги е пречупил през своята призма или не. Много пъти съм заявявал, че СИРИЗА може да ме отпише от парламентарната си група във всеки момент, когато реши, че моето присъствие й вреди. За да ви помогна още повече и да ви лиша от възмущението, което може да предизвика едно отписване, вече оставих на Алексис Ципрас да реши дали и кога ще приеме доброволното ми оттегляне. Лека вечер”.

Петрос Тацопулос е представител на съвременната гръцка литература. Той се намира в гръцкия парламент за пръв път като член на парламентарната група на СИРИЗА, без да е член на партията. Конкретният случай не е първият, в който той насочва срещу себе си недоволството на своите колеги в парламента. Само преди няколко месеца ги бе разгневил с изявлението, че „потенциално коалиране с една част на Нова демокрация не е табу”, а през ноември каза, че не гледа негативно на коалиция на СИРИЗА с ПАСОК.

До момента не е ясно дали Алексис Ципрас ще отпише Тацопулос от парламентарната група на СИРИЗА. Според източници от партията на решението му ще повлияят парламентарните представители, секретарят на парламентарната група и нейния директор, който е представител на една от най-левите части на партията.

Не е изключено конфликтът да приключи без наказания, след като от снощи в СИРИЗА търсят начини да разсеят впечатленията, които предизвика изказването на депутата. В тази насока са и днешните изявления на партийния депутат Димитрис Пападимулис, който заяви, че „СИРИЗА е различна партия от останалите. В нея не режем глави, а изслушваме различните позиции”.

По подобен начин се опита да смекчи събитията в интервю за радио Vima fm и секретарят на партията Димитрис Вицас. „Трябва да решаваме вътрешните си въпроси по другарски начин. Не искаме да се появяваме в медиите по такъв начин, а с позиции, мнения и предложения в противовес на правителството и неговата политика”, каза той и допълни, че „органите на партията ще решат въпрос с другаря Петрос…Винаги съм смятал, че можем да намираме решения на проблемите”. 

Категории: Политика СИРИЗА тероризъм Петрос Тацопулос изявления депутат Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus