Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди умрели риби по плажовете на Самос

10 Юни 2014 / 10:06:34  GRReporter
1756 прочитания

«За съжаление това явление не се случва за първи път, нито пък е изолиран случай. Наблюдаваме го често от Света гора до остров Крит», обяснява Тодорис Цимбидис, директор на Института за опазване на морето „Архипелагос“.

Служители в института смятат, че причината за явлението е «унищожителен риболов», тъй като става въпрос за риби, които са под минималния разрешен за риболов размер и са от един и същи вид.

Както казват те, става дума за морски риби (най-вероятно шпрот, които са от семейството на сардините и са важна храна за големи риби и бозайници). «Понеже този вид обикновено се хваща чрез ограждащи рибарски мрежи „гъргър“, смятаме, че са били изхвърлени от някои рибари, действащи в района, които обикновено идват от други места. За да се изясни случаят сме поискали от Центъра за контрол на риболова географските следи на тези риболовни кораби», казва Цимбидис.

Той обяснява, че има рибари, които действат „саморазрушително“, без да се интересуват от рибните запаси, и не следват правилната тактика да не се убиват рибите под минималния разрешен за риболов размер, които се хващат в мрежите им. От своя страна рибарите казват, че тези риби не могат да се хванат в мрежите, които използват, и търсят другаде причините.

«Продължаващо престъпление»

Бреговата охрана посочва, че количеството на изхвърлените на брега риби е около 30 килограма, докато от „Архипелагос“ говорят за над 10 тона, тъй като голямо количество мъртви риби в подобни случаи обикновено падат на дъното. Тодорис Цимбидис нарече случая «продължаващо престъпление» и добави, че дори е бил заплашван. Разтревожени за бъдещето на рибната фауна в района са и местните рибари.

В момента тече предварително разследване на случая от Бреговата охрана в Карловаси, изпратени са проби за токсикологичен анализ, а от „Архипелагос“ се очаква да изследват морското дъно.

 

 

 

Категории: екокатастрофа умрели риби Самос Институт за опазване на морето Архипелагос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus