Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди протестират срещу мерките, докато парламентът ги гласува

06 Май 2010 / 18:05:53  GRReporter
1411 прочитания

Екип на GRReporter

    Хиляди жители на Атина са се събрали в този час пред сградата на гръцкия парламент, за да изразят протеста си срещу строгите финансови мерки, които в същото време се гласуват от народните представители. “Оставете думите, хванете престъпниците”, “Върнете оркраднатото”, “Ченгета, прасете, убийци” скандира събралото се на площад “Синтагма” множество. Сградата на парламента е обкръжена от многобройни полицейски части, които са образували два кордона около нея. “Пазете бордея!”, крещят по полицаите добре облечени млади момчета и открито ги заплюват.
    “Аз не протестирам срещу лидерите на Гърция, а срещу корупцията. Къде се крие Караманлис? Защо не даде отчет за последните 5 години?Искам да се оправи здравното осигуряване и услугите в държавния сектор, за да заприличат на европейски. В момента не са”, спокойно обяснява обикновен грък на чуждестранен телевизионен екип.
    Демонстрацията е организирана от двата най-големи гръцки синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ.  Стачкуващите носят плакати “Ако не действаме, ще гладуваме”, “Няма да платим за кризата им”, “Съпротива, борба, непреклонност, за да се преобърне политиката”, “Не на мерките на правителството, МВФ и ЕС”.

Олимпия има мегафон, с който подава лозунгите на останалите демонстранти, за да ги скандират всички заедно. Тя е дошла сама на митинга, не членува в никоя партия."Трябва да кажем "Не!" на ритника на МВФ! Има решение - да се подсилят трудещите се и да се накарат крадците да върнат откраднатото. Всеки трябва да има право на глас", казва тя пред екипа на GRReporter. До момента протестът е мирен.

Друго шествие, организирано от комунистическия профсъюз ПАМЕ започва от площад "Омония" и се движи към "Синтагма". До момента няма инциденти. Напрежение е възникнало на площад "Кораи", предизвикано от полицейските проверки на всеки, който иска да влезе в центъра.

 

 

Категории: мерки на МВФ гласуване стачка протестиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus