Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди гърци продават имоти, за да се отърват от данъци

10 Август 2014 / 13:08:47  GRReporter
3866 прочитания

Единният данък върху недвижимите имоти доведе до масови продажби на имоти в цяла Гърция на цени, по-ниски от номиналната им стойност.

Земеделски ниви, терени в туристически райони, както и хиляди апартаменти в градовете излизат на пазара, за да не плащат собствениците им данъка.

Тази тенденция започна още след налагането на данъка заедно със сметките за електричество, но напоследък се засилва многократно.

Може данъкът да е намален във връзка с миналия подобен, но общото натоварване за собствениците, които имат къща заедно с терени или ниви е много по-голямо. Щом собствениците са получили декларациите са се уверили, че трябва да платят стотици или хиляди евро след като сега се облага всеки имот.

Според федерацията на собствениците на имоти има стотици искания от техни членове, които дори искат да дарят имотите си на държавата, за да се отърват от големите данъци. Според председателя на федерацията, законът за данъкът върху имотите е „луд” и натоварва празните и не носещи приходи имоти, и брутално наказва уж големите недвижими имоти, тъй като налага смазващ данък допълнително. В действителност, стойността на имота се изчислява въз основа на номинална стойност, която няма нищо общо с реалността, в резултат на което мнозина изглежда да имат имущество от повече от 300 000 евро, докато то не струва дори наполовина.

 „Допълнителният данък натоварва собствениците на жилищен имот, често два или три пъти повече от сумата на основният данък. От там трябва да започне поправката, с отмяната му” казват от федерацията

Според брокери, недвижимите имоти, които се добавят към сумата от 250 000 евро,и  които не са заети от години, са:

• хиляди празни апартаменти в Атина, Солун и други големи гладове. Това са главно големи стари апартаменти в блокове на 30-40 години, които не могат да намерят наематели. Това също са и магазини и офиси в центъра, които не носят приходи на собствениците си. Данъците, които се налагат за тези имоти са големи, особено ако се вземе предвид, че не са доходоносни.  Според брокери на старите имоти се продават масово на смешни цени. Апартаменти от 100 кв.м в центъра на Атина, се дават само за 40 000-50 000 евро. Характерни са някои реклами:

  • апартамент 59 кв.м. на ул. Аристотелус се продава за 24 000 евро (407 ευρώ/τ.μ.)
  • Апартамент 43 кв.м. в добър блок се предлага за 20 000 евро
  • Къща 52  кв.м се продава за 12 000 евро.
  • Апартамент от 2007, 37 кв.м. се продава за ... 30 000 евро.

• Къщи, които нямат електричество но се облагат с допълнителния данък. Това са главно стари къщи, които не се дават под наем, нито се продават, нито се използват по друг начин.

• земеделски терени в провинцията, които се облагат с данъка, но не се обработват, за да носят приходи. Клиентите на агенциите за имоти са главно жители на градовете, които са наследили ниви, и ги предлагат за продажба, за да се отърват от данъка.

• към същата категория са къщи в провинцията, които са необитаеми, а собствениците им живеят в градовете. Наблюдава се увеличение на продажбите от живеещи в чужбина.

• продават се и скъпи имоти. На първо място това са жители с голяма площ над 300 кв.м., чиито годишен данък е хиляди евро. Също така терени в туристически райони или в райони с висока номинална стойност, които не могат да се използват от собствениците си.

Свръхоблагането на имотите се смята от брокерските агенции като основна причина за срива на пазара на имоти. Цените през второто тримесечие са паднали със 7%.

Проучване на фирмата Данос/BNP Paribas показва, че драматичният спад на приходите и влошаването на психологията на клиентите са допринесли за драстичното намаляване на търсенето на жилища.

Големи възможности за онези, които имат налични средства
Над половината си стойност са загубили имотите за пет години

Половината си стойност са загубили имотите в Гърция и главно в Атика за годините на кризата- 2009-2013. Специалистите препоръчват онези, които имат ликвидни средства да купуват имоти, главно жилища, защото са добра възможност за инвестиции.

Спадането на цените според Банката на Гърция от началото на кризата е надминало 40%, а 2013 е била една от най-лошите години за пазара на имоти, когато спадът е бил над 10%. Но според брокерите в някои райони спадът е до 55%-60%. Това са главно квартали, където има хиляди непродадени къщи, а предприемачите са принудени да продават за колкото могат.

Очаква се тази година цените да спаднат с други 5 до 15%. Главната характеристика на извършените продажби е, че повече от половината са на цени под номиналните. Това са главно стари апартаменти, магазини и терени в градските райони, както и сгради на стойност под 5 милиона евро в скъпите квартали. Обезценяването на имотите стигна до такива нива, че се продават и къщи на цена под 5000 евро. Освен това 7 от 10 имота се продават под номиналната им стойност.

Категории: единен данък върху имотите цени спад брокери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus