Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хидропланите политат от 2015

21 Юли 2014 / 15:07:43  GRReporter
769 прочитания

В момента в цяла Гърция се изграждат над 30 летища за хидроплани и ако всичко върви по план от 2015 гърците ще могат да летят навсякъде с този вид въздушен транспорт.

По-конкретно през следващите месеци ще бъдат изградени летища за хидроплани на Кикладските острови, Йонийските острови, островите на северно Егейско море, в различни крайбрежни райони на страната, както и в езера.

Компанията «Гръцки хидроплани» АД (Hellenic Seaplanes S.A.) е започнала процедури за изграждането на 15 летища за хидроплани, сред които и тези на островите Тинос, Скопелос, Алонисос, Скирос, Закинтос.

За изграждането на първото летище на остров Тинос с конкурс е избрана компанията «Летище за хидроплани – Тинос», дъщерна на «Гръцки хидроплани» АД (Hellenic Seaplanes S.A.).

Това е първият остров от Кикладския архипелаг, където е завършил конкурсът за отдаване на концесия на мястото за изграждането на летище. Вече е пристъпено към избора на изпълнител инвеститор, който първо ще подаде искане за лиценз, ще построи летището, и накрая ще поеме експлоатацията на съоръжението. По този начин общинският пристанищен фонд на островите Тинос и Андрос няма да бъде натоварен с никакви разходи.

«Въпросната инвестиционна дейност на «Гръцки хидроплани» АД (Hellenic Seaplanes S.A.) напредва със стабилни темпове и се очаква скоро компанията да изгради мрежа от летища на Кикладските острови», се посочва в съобщение на компанията.

От своя страна председателят и изпълнителен директор на компанията Николаос Хараламбус отбелязва: «Тинос е една от най-значимите дестинации с много туристи и активен религиозен туризъм, която скоро ще има връзка с цяла Гърция чрез хидропланите… Изграждането на мрежа от летища за хидроплани и развиването на този вид комуникации в Гърция вече е факт, и ще се опитаме да покрием всички вероятни дестинации, което ще доведе до стимулиране на гръцкия туристически продукт. Нашата цел е създаването на цялостен план за развиване на мрежа от летища за хидроплани, чрез която ще се даде нов тласък в свързването на Тинос с останалата част на Гърция».

«Гръцки хидроплани» АД (Hellenic Seaplanes S.A.) е стартирала процедурата за получаване на лиценз, изграждане и експлоатация на летища за хидроплани и на други острови, и скоро се очаква да развие дестинации към цяла Гърция. Едновременно с това множество общини и пристанищни фондове са обявили процедури за заявяване на интерес и конкурси за изграждане на летища за хидроплани, а други провеждат търгове за отдаване на концесия на пристанищата си.

 

 

Категории: хидроплани летища Hellenic Seaplanes Кикладски острови пристанищни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus