Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос цари и на летищата в Гърция

17 Април 2010 / 13:04:51  GRReporter
1426 прочитания

Пътниците към северноевропейските градове, които трябваше да заминат със самолет от Атина и днес ще останат да чакат на летище „Елевтериос Венизелос”. Десетки полети вече са анулирани заради облаците от вулканична пепел от Исландия, които се разпростират и над Балканите.

Вероятността прахта от вулкана да достигне до небето над Гърция е почти нищожна, казват метеоролозите от Атинския университет. „Ако се сменят въздушните течения и вулканът продължава да бъде активен, не може да предвидим дали пепелта няма да достигне до Гърция” заяви проф. Георгиос Калос, който е ръководител на лабораторията за прогноза на времето.

Самолетната компания Aegean Airlines обяви, че анулира полетите си до Париж, Мюнхен, Франкфурт, Брюксел, Лондон, Щутгард, Дюселдорф и Берлин. От общо 28 000 самолета от различни компании, които летят всекидневно над Европа, днес няма да полетят повече от 11 000. Хиляди пътници са приковани по летищата, а авиационните компании дневно губят по 200 млн. лири.

Според метеорологичните прогнози днес положението ще се влоши, а проблемите по летищата ще продължат доста дни. Според световното сдружение на диспечерите трябва да се направи преразпределение на плановете на полетите, а самолетите да сменят маршрутите си. В повечето европейски държави авиационните компании отложиха полетите, защото се страхуват, че пепелта, съдържаща парченца стъкло, пясък и камъчета, които падат от височина 1 500 метра могат да доведат до трагични последствия за самолетите, ако попаднат в техните двигатели.

Според последните развития във Великобритания продължава да бъде затворено летището до 21:00 ч., а пак забраниха полетите в Шотландия и Северна Ирландия. Авиокомпания Ryanair анулира всичките си полети до Северна Европа до 16:00 ч. в понеделник. Затворени ще останат и 16 международни летища в Германия. В Холандия е затворено въздушното пространство поне до 15:00 ч., а British Airways анулира всичките си полети до Лондон.

Световната здравна организация предупреди всички, които се намират в държави в Западна Европа, където се е разпрострял облакът от пепел да останат в затворени помещения, ако пепелта падне на ниско. Микротелцата могат да предизвикат различни проблеми като кашлица, дразнения в очите и по кожата, както и сериозни белодробни заболявания. До вчера облакът остана на доста голяма височина от 6000-9000 метра и дори не се виждаше от земята, освен че направи залеза на слънцето още по-впечатлителен.

Последното голямо изригване на исландския вулкан е било през 1821 г. и тогава са били необходими почти две години, за да се подобри положението. Никой специалист не може да предвиди състоянието на въздуха, а единственото сигурно е, че се влошава. Европейската служба за контрол на въздушното движение Εurocontrol обяви, че проблемите във въздушните превози ще продължат и ще са сериозни и предположи, че пепелта ще покрие още районите от Южна Франция, Северна Италия и Балканите.

 

Затворени са летищата на следните държави:

Белгия

Чехия

Дания

Естония

Финландия

Германия

Унгария

Ирландия

Латвия

Холандия

Словакия

Швейцария

Великобритания

Частични проблеми се наблюдават в следните страни:

Австрия

Франция (забранени са полетите в северната част на страната, летищата на столицата ще останат затворени до 15:00 ч)

Италия (затворено до 15:00 ч ще остане въздуяното пространство в северната част на страната )

Литва (полети осъществяват само някои авиокомпании)

Норвегия (ограничени полети в северната част на страната)

Полша

Швеция (северната част на въздушното пространство отвори в петък)

Няма да работят и летищата в Полша, Словакия, Швейцария, Чехия и балтийските страни. В северозападната част на Румъния също не се осъществяват полети.

 

Тук можете да проследите движението на облака с пепелта:

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_rsite2_1_16/04/2010_322929

По материали на гръцкия печат

Категории: Актуално вулканична пепел полети летища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus