Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Халкида: градът с... лудите води

19 Май 2012 / 16:05:13  GRReporter
9874 прочитания

Построен от двете страни на протока Еврип, с едната си част разположена на остров Евбея, а другата – в Беотия, Континентална Гърция, град Халкида представлява идеално място за няколкодневна ваканция и не само.

В древността е бил един от най-активните независими градове на древна Гърция, основал колонии от Тракия до Италия и Сицилия, а стратегическото му географско положение често е ставало причина да бъде подчиняван от различни завоеватели, но и да бъде неотменна част от големи империи както в древността, така и през средновековието.

Днес Халкида е главен град и пристанище на област Евбея. Намира се на около 70 км от Атина и предлага възможности за екскурзии и разходки по морския бряг, на хълма, където се намира древната крепост Карабаба, и естествено на моста над протока Еврип, където може да се види уникалното сменящо посоката си течение.

Какво можете да видите в града


Новият мост

На входа на града се намира новият внушителен мост, постижение на съвременната технологична мисъл, което спомага за по-лесния достъп до града и облекчава трафика в центъра, а старият подвижен мост се използва от посетителите като място за наблюдаване на сменящото посоката си течение на Евбейския залив. От там започва и най-космополитната част на града, туристическата крайбрежна улица с ресторантите, таверните и кафетериите.

Кметството

На крайбрежната улица вниманието привличат Кметството, красива триетажна сграда в неокласически стил, както и „Червената къща”, построена през 1884 от френския архитект Фленгис.

Червената къща

В града има също така археологически и етнографски музей. В първия са изложени находки от разкопки, правени на различни места в Евбея и най-вече в Еретрия, а в Етнографския музей може да се видят редки предмети (оръжия, монети, традиционни носии), разкриващи начина на живот в града и околностите.

В турската джамия е изложена византийска колекция, главно от византийски и пост византийски скулптури, мозайки и керамика, а различни произведения на изкуството може да се видят в Народната художествена галерия.

И накрая, в центъра на квартал Кастро се намира средновековната църква „Света Парашкева” (закрилница на града), византийски храм, построен от венецианците през 14-и век.

Други забележителности са римският акведукт и Мраморната чешма.

Римският акведукт

Крепостта

Крепостта Карабаба се намира на хълм откъм Беотия, който се казва Фурка, и има стратегическо местоположение, тъй като от там може да се контролира пролива Еврип и града Халкида. Запазената до днес крепост е построена от турците през 1684 с цел да бъде опазена Халкида от венецианците.

Крепостта Карабаба

Можете да посетите кафенето „Туристико”, както го наричат местните жители, на върха на крепостта, откъдето ще се насладите на панорамната гледка към града и Евбейския залив.

Сменящото посоката си морско течение


Халкида е известна с уникалното явление в протока Еврип, при което морското течение променя посоката си. Това явление е предизвиквало интереса и възхищението на хората от древни времена, както от астрономическа и геофизична гледна точка, така и във философски аспект.

От стария мост посетителите на Халкида могат да проследят как на всеки близо 6 часа морското течение променя посоката си от север на юг и обратно.

Как можете да отидете?

Като шофирате на север по магистралата от Атина към Ламия, при около 60-ия километър и почти веднага след втория пункт за плащане на пътна такса, ще видите табелата за Халкида. Завивате надясно по пътя Халкида-Схиматарио и след около 15 километра ще стигнете в града.

Къде можете да хапнете?

В ресторант «Врахос», можете да опитате морски деликатеси, ястия с месо и вкусни салати на добри цени, в рибната таверна «Телонио», почти до пристанището на Халкида, в ресторанта «Пиато», в квартала Куренти, с модерна гръцка кухня отлична селекция вина, в заведенията, предлагащи узо «5-те Φ» ( www.pentefi.gr ), «Τо талами» ( www.tothalami.gr ), в района «Фарос», и «Цаф» (на ул. „Папанастасиу” № 3).

Категории: Халкида остров Евбея Беотия проток Еврип крепост туристически маршрути
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus