Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Групов залп срещу Златна зора

14 Септември 2013 / 16:09:38  GRReporter
927 прочитания

Гръцките политически партии реагираха остро на нападението над членове на Комунистическата партия, докато са лепели плакати в четвъртък вечерта.

Самата Комунистическа партия обвини Златна зора, че нейни членове са извършили атаката и отправи от своя страна атака към националистите, обвинявайки ги в опит за убийство тъй като 9 ранени са приети в болницата. Между тях е и председателят на синдиката на работниците в металообработването в Пирея Сотирис Пуликоянис и други членове на ръководството. Както твърдят от партията, начинът, по който се е действало и инструментите на нападението- с автомобили и мотори, излезли от околните улици, и със железни лостове и палки със заострени върхове- доказват опита за убийство. „Вчерашната смъртоносна атака доказва нацисткия характер на Златна зора, чиято постоянна мишена е Комунистическата партия, защото се бори за промяната на капиталистическата система, която ражда и подхранва фашизма и нацизма. Атаката срещу членове на Комунистическата партия, сред които и синдикалисти, чиято дейност е трън в очите на работодателите, потвърждават ролята им като чираци на системата” се подчерта в изявлението.

И главният секретар на партията Димитрис Куцубас, при посещение то си в Солун по време на Международния панаир, взе отношение по темата. Според него и медиите имат вина, защото дори отрицателното представяне на нацистката фашистка Златна зора понякога повлиява по различен начин на отчаяните хора, които стоят вкъщи, гледа телевизия и не знае накъде да поеме.

СИРИЗА: нацистка Θρασύδειληбанда

И СИРИЗА насочи нападките си срещу Златна зора. Според партията, след като от години действа безнаказано и атакува емигранти, нацистката партия сега не се колебае да се обърне срещу членове на партиите от левицата. От СИРИЗА обвиняват полицията, че не е арестувала никого, което в съчетание с постоянната политическа подкрепа, която получават от властта, е довела нацистите до αποθράσυνση».

Независимите гърци: Осъждаме атаката на неонацистите

„Осъждаме атаката на неонацистите срещу членове на Комунистическата партия в Перама” се казва в изявление на партията. В него се твърди, че някои имат за цел да се пролее кръв.

ПАСОК: непредизвикано смъртоносно нападение на неонацистите

„Всички заедно воюваме на съвременните Термопили срещу онези, които са опасни за демокрацията”. От партията подчертават, че всички конституционни партии трябва единни да се противопоставят безусловно на това. Поканата на ПАСОК за общи институционално-политически действия срещу неонацистите от Златна зора остава още без отговор, заявяват още социалистите. Повдига се и въпросът за действията на полицията и се отбелязва, че възникват въпроси: докога полицията ще гледа и няма да се намесва и  докога някои парламентарни партии ще действат късогледо заради дребно партийните си ползи? Който вярва, че Златна зора е опасна само за „другите”, греши, подчертават още от ПАСОК.

Демократичната левица: варварско нападение на златнозорци

И от Деморкатичната левица осъдиха нападението. В изявлението на партията се говори за фашистко насилие и за това, че търпимостта към подобни действия  и политически въпрос.

Златна зора: клевети

Златна зора говори за клевети срещу нея. Според партията единствената причина за тези клевети че е била създадена Националистическа организация на гръцките работници в района на корабостроителниците. По този начин се засягат интересите на корабособствениците и на синдикатите, затова те се опитват с клевети да спрат Златна зора, се казва още в изявлението.

Гръцката полиция отхвърля обвиненията

От своя страна полицията отхвърли обвиненията за бездействие.Според полицията първото обаждане за нападението е било направено в 00:08:17  и първата полицейска кола е стигнала на мястото след 2,5 минути- в 00:10:57, втората - в00:12:07, а третата- в 00:12:09. След това в 00:12:19 са дошли специалните сили, а след това са дошли общо 9 полицейски коли и две единици на специалните сили- общо повече от 38 полицаи.

Полицията твърди още, че по време на пристигането на мястото извършителите са били избягали, и са осъществени незабавни действия за издирването им в района. То продължава и в момента.

Вчера следобед говорителят на Златна зора  Илиас Касидиарис обвини полицията за незаконно нахлуване в къщи на членове на Златна зора.

Работниците на пристанището: варварска фашистка атака

И синдикатите на работниците на пристанището осъдиха нападението и призоваха работещите и жителите на Пирея  да осъдят насилието и да засилят борбата за премахване на антинародните и антиработническите политики.

Категории: нападение Комунистическа партия Златна зора синдикати партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus