Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ground Zero с джамия, но без православната “Свети Николай”

21 Август 2010 / 09:08:01  GRReporter
876 прочитания

Наскоро проучване на Си Ен Ен показа, че 80 на сто от жителите на Ню Йорк са против строителството на джамията Кордоба в близост до Ground Zero - мястото в долната част на Манхатън, където някога се издигаше Световният търговски център. Политици от президента Барак Обама до нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг, журналисти с леви и десни убеждения, бизнесмени и просто общественици се включиха в разгорещените спорове редно ли е или не в непосредствена близост до мемориала на жертвите на 11 септември 2001 година да се издига джамия. И ако тя се издигне, това символ на победата на свободния американски дух над тероризма ли е или точно обратното.
    Ожесточената полемика покри с още по-дебел слой забрава строителството или по-точно възстановяването на един друг религиозен храм - православната църквичка “Свети Николай”, разположена точно до южната кула-близнак, която буквално бе пометена от сгромолясването на Световния търговски център. Вече 9 години Пристанищните власти в Ню Йорк и църковното настоятелство на “Свети Николай” не могат да постигнат съгласие къде и как да бъде възстановен православният храм. Няма проблем да се възстанови православният храм на оригиналното си местонахождение, но той трябва да е в размерите, в които е съществувал до 11 септември 2001 година, но американците от гръцки произход предпочитат да го построят по-голям и внушителен.
    През 2008 година църковното настоятелство и Пристанищните власти в Ню Йорк и Ню Джърси достигат до компромис сградата да бъде възстановена на ъгъла на улиците Либерти и Гринуич, на две пресечки от оригиналното й местонахождение. Под това място по плановете на Пристанищните власти трябва да се построи център за контрол на автомобилите, които ще паркират в новия Световен търговски център. Затова те се ангажират да осигурят 20 милиона долара, така че църквата да се построи върху основа, защитена от експлозии. Проблемът възниква, когато църковното настоятелство обявява плановете си за внушителен православен храм с огромен купол. Тогава Пристанищните власти настояват за редуциране на размера на църквата, чиято височина, според тях не бива да е по-голяма от тази на Мемориала на загиналите на 11 септември 2001.
    “Начинът, по който се третира възстановяването на “Свети Николай” рязко контрастира на начина, по който се третира строителството на джамията Кордоба”, твърди в официално изявление Джордж Демос, републиканец, кандидат за депутат в американския Конгрес от първи нюйоркски район на частичните избори за Конгрес през ноември. Той поставя строителството на Кордоба и възстановяването на “Свети Николай” като един от приоритетите си в борбата за място в Конгреса, въпреки че избирателният му район в Лонг Айланд е далече от долната част на Манхатън. Демос припомня, че джамията ще има височина на 13-етажна сграда, т.е. значително по-висока от Мемориала на загиналите на 11 септември  и и че няколко градски инстанции, включително Пристанищните власти вече са одобрили строителството й. “Пристанищните власти са институция, която е създадена от Конгреса и трябва да отговаря пред властите на щатите Ню Йорк и Ню Джърси, но на практика не отговаря пред никого и това ги прави нехайни пред общественото мнение”, твърди още Демос.
    Той е изпратил официално запитване и до кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, един от най-отявлените защитници на строителството на джамията Кордоба, който отговаря така: “Доколкото знам Пристанищните власти и настиятелството на “Свети Николай” работят много усилено, за да намерят решение за строителството на църквата и се надявам в много скоро време да имаме добри новини”.
    Дано да е така.

Категории: Ground Zero църквата Свети Николай джамията КордобаАктуалноОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus