Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото председателство на ЕС с месец по-кратко

26 Ноември 2013 / 14:11:36  GRReporter
1060 прочитания

Гръцкото председателство ще е с около месец по-кратко от обичайните 6 месеца. Причината - изборите за Европейски парламент, които трябва да бъдат насрочени между 22 и 25 май 2014. В оставащите дни до 1 юли 2014, когато следващата страна Италия ще поеме щафетата, Атина ще координира формирането на новите управляващи институции на Съюза. Това стана ясно на съвместната пресконференция на гръцкия премиер Андонис Самарас и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според последния Атина е напълно готова да поеме председателството на Съюза.
    Андонис Самарас обяви най-напред, че правителството му няма да раздава рекламни шалчета и вратовръзки, каквато е практиката в други столици, тъй като страната е в режим на строги икономии, а от наблюдателното око на тройката не убягват такива разхищения. А приоритетите на председателството премиерът на Гърция определи така: “по-малко бюрокрация и повече развитие, повече Европа и по-близо да гражданите й, да познава проблемите им и да ги решава. Завършване на банковия съюз. Една Европа, балансирана между финансовата дисциплина и икономическия ръст. Европа на солидарността, която преодолява различията между Юга и Севера”.
    Гръцкият премиер подчерта още веднъж, че страната му излиза от кризата и за 2014 ще има първичен бюджетен излишък, а следващата му голяма цел е справянетос безработицата. “Опрпвергахме най-големите страхове и за Гърция, и за Еврозоната. Днес виждаме, че Европа работи”, заключи той. Мартин Шулц беше по-резервиран към гръцкия ентусиазъм за първичния бюджетен излишък и каза, че много ще се радва, ако го има, но това трябва да докаже европейската статистическа служба Eurostat, а не да се казва от гръцката страна. данните на Eurostat се очакват през пролетта на 2014.
    Вчера гръцкото външно министерство показа и логото на гръцкото президентство на Европейския съюз - Europe our common quest. Логото под формата на нежна платноходка предизвика доста коментари в социалните мрежи: “Платноходчице, платноходчице, за къде си се запътила в това лошо време”.

 

Категории: гръцко председателство на Европейския съюз лого избори за Европейски парламент Мартин Шулц Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus