Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкото правителство потвърди удължаването на меморандума

27 Ноември 2014 / 13:11:29  GRReporter
754 прочитания

Гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос заяви, че меморандумът за финансова помощ към Гърция, който изтича в края на 2014 може да бъде удължен с няколко дни или седмици. Той направи изявленията си след срещата с премиера Андонис Самарас и обясни, че причините са това са от „техническо естество”.

Срещата се проведе по-рано днес с цел да бъдат обсъдени резултатите от преговорите с представителите на кредиторите на Гърция, които завършиха вчера в Париж без да бъде постигнато споразумение.

В изявления пред радио Скай депутатът от ПАСОК Христос Протопапас, който също участваше в дискусията с надзорната тройка потвърди появилата се още вчера информация, че кредиторите са за удължение на меморандума за още шест месеца след края на тази година. Според Протопапас гръцкото правителство иска да постигне споразумение с тройката, но „не на всяка цена”.  

Неуспешният край на преговорите в Париж и политическите промени, до които може да доведе той в Гърция станаха обект на коментари от всички водещи икономически издания и се намират в центъра на анализите на водещи финансови институции.

Според анализ на британската банка Barclays вероятността в страната да се проведат предсрочни избори, поради невъзможността да се събере необходимото парламентарно мнозинство, за да бъде избран нов президент е много голяма.

В текста се посочва, че подобно развитие ще предизвика нова политическа криза. „Победата на СИРИЗА е почти сигурна, но проблемите за инвеститорите са два: От една страна, доколко радикалната левица ще може да смекчи позициите си и да привлече и други партии, за да сформира коалиционен кабинет и от друга, в каква степен ще бъдат засегнати печалбите на банките от вероятното отлагане на реформите”.

Анализаторите от Barclays са на мнение, че депутатите от крайно дясната партия „Независими гърци” едва ли биха подкрепили кандидата за президент, който ще бъде предложен от правителството. „В резултат на това е много вероятно да бъдат обявени предсрочни избори, но според последните проучвания, въпреки преднината си, СИРИЗА най-вероятно няма да има достатъчно гласове, за да сформира самостоятелно правителство”, пишат те.

„За да сформира правителство СИРИЗА ще се принуди да сформира коалиция с някои от по-умерените партии. От СИРИЗА възнамеряват да задържат Гърция в еврозоната и вече не смятат да прекъснат подписаните споразумения за спасяването на страната. Но ще е нужно и допълнително смекчаване на най-радикалните политики, за да могат другите партии да влязат в коалиция със СИРИЗА”.

От Barclays се позовават на положителните резултати на стрес тестове, на които бяха подложени системните банки в Гърция, но в същото време посочват, че вече всичко в Гърция зависи от идващите политически събития.

Категории: Политика правителство кредитори удължаване на меморандума президентски избори СИРИЗА предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus