Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство мобилизира стачкуващите енергетици

05 Юли 2014 / 10:07:31  GRReporter
735 прочитания

Гръцкото пристъпи към гражданска мобилизация на работещите в Националната електрическа компания ДЕИ, след отказа на синдикалистите да се съобразят с решението на съда, според което стачката им е незаконна.

„В републиката законите и съдебните решения трябва са се уважават от всички, и общественият интерес е на първо място” заяви София Вултепси, и обяви, че правителството пристъпва към реквизиция на услугите на ДЕИ.

Говорителката на правителството подчерта, че както от първия ден на тази стачка, която се провежда без синдикално решение, е станало известно решението на правителството общественият интерес да бъде запазен.

„След решението на гръцкото правосъдие да обяви за незаконните стачните действия на ДЕИ и разпореди незабавното им прекъсване, и след като синдикатите не се съобразиха с него, правителството пристъпва към гражданска мобилизация и към реквизиране на услугите им ” за яви Вултепси.

С вчерашното решение на министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис, държавната печатница ще работи през уикенда и ще се печатат бланките за мобилизацията.

След обявяването на правителственото решение се очакват реакциите на синдикалните организации, както и процедурата по връчване на личните призовки към работещите.

Успоредно с това полицията и прокуратурата са в готовност, за да предотвратят блокади или други действия.

Какво обяви вчера сутринта Янис Маниатис

„В случай, че решението на правосъдието за ДЕИ не бъде приложено, правителството е готово да направи следващата крачка, която ще е задължителното прилагане на това решение”, заяви вчера сутринта за телевизия Мега министърът на околната среда Янис Маниатис. „Готови сме за всичко, мога да ви уверя” подчерта той.

„Времето, когато синдикалните ръководства можеха да управляват заедно с правителството, премина. Онези, които вярват, че това ще продължи, грешат...мнозинството от народа стои зад правителството” заяви министърът на вътрешните работи Аргирис Динопулос за телевизия Скай.

По-рано сутринта и преди обявяването на правителственото решение, синдикалистите Панделис Каралефтерис и Георгиос Бидзас твърдяха, че стачката ще продължи. „Ще поправим процента на онези, които трябва да бъдат изключени от стачката, тоест персонала по сигурността, за когото стачката беше обявена за незаконна, и ще продължим” каза за Скай Биздас.

Успоредно с това, синдикатът на работещите в ДЕИ обяви, че стачката продължава, и помоли за разбирането на гражданите. В изявлението му се казва, че въпреки решението на съда, обявило стачните действия за незаконни и нареди те да бъдат спрени, ръководството на синдиката нареди те да продължат от сутринта в събота.

Успоредно с това от електрическата компания наложиха ново намаляване на произвежданото електричество, в резултат на което не функционират станциите, които работят с лигнитни въглища и природен газ, са вече 14, с обща мощност 3700 MW, а хидростанциите, които не работят са с мощност 900 MW.

Операторът на мрежата е длъжен да информира клиентите за евентуални спирания на тока.

 

Категории: Национална електрическа компания ДЕИ стачка съдебно решение мобилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus