Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото общество не иска да служи на пазарите

24 Февруари 2010 / 14:02:42  GRReporter
1190 прочитания

Мария Спасова

35-хилядно протестно шествие, организирано от двата най-големи гръцки синдиката се проведе в центъра на Атина срещу политиката на строга финансова дисциплина, която социалистическото правителство на Георгиос Папандреу е принудено да води. „Обществото не трябва да служи на пазарите, пазарите трябва да му служат,” „ Не на разрушаването на общественото осигуряване”, „Много сме, не сме без значение”, „Крадците да отидат в затвора” – това са само  част от лозунгите, които издигнаха синдикалните членове, много студентски и емигрантски организации. Двата синдикати на работещите в държавния и в частния сектор представляват интересите на над 2,5 милиона души.

Профсъюзите протестират срещу намерението на правителството да увеличи преките и косвени данъци и да се пребори с укриването на доходи, да увеличи пенсионната възраст с две години, да въведе мораториум върху назначенията в държавния сектор и рязко да ограничи публичните разходи. Те започнаха шествието си с два отделни митинга на площад Омония и булевард Александрас, които след това се сляха пред сградата на гръцкия парламент. Потокът от хора скандираше антикапиталистически и антиглобалистки лозунги, носеше плакати, пееше работнически песни. Шествието беше мирно до момента, когато на площад Конституция пред сградата на гръцкия парламент демонстранти започнаха да хвърлят бутилки и да палят малки огньове. В този момент полицията използва срещу тях сълзотворен газ, за да ги успокои.

„Стачкуваме, защото до миналата година имахме 60-70 уволнени. Сега имаме 300-400 уволнени,” заяви пред GRR председателят на съюза на гръцките журналисти Панос Соболос. Според него стачките са единственото оръжие, което работещите притежават, за да защитят интересите си. Освен журналистите в стачката участват всички държавни институции, съдилищата са затворени, защото стачкуват адвокатите и съдебните служители. Банките не работят, а болниците обслужват само спешни случаи. Затворени са университетите и училищата, не летят самолети, не се движат влакове, корабите останаха по пристанищата, не работи градският и междуградският транспорт.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че повечето гърци подкрепят политиката на строга финансова дисциплина на правителството на Георгиос Папандреу, страната се раздира от непрекъснати стачки. Само в последните седмици тя трябваше да преживее продължителните протести на фермерите, след това остана без бензин заради стачка на митничарите, няколко дни не работиха и таксиметровите шофьори. Това дава основание на много анализатори да се запитат с безпокойство достатъчно зряло ли е гръцкото общество, за да подкрепи болезнените, но оздравителни икономически мерки.

Снимка CNN

Категории: СтачкаИкономикаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus