Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото общество губи доверие към медиите

15 Септември 2011 / 19:09:49  Анастасия Балездрова
2717 прочитания

 

План за реорганизация на националните радио и телевизия ЕРТ прие днес гръцкото правителство. Според него първият канал на телевизията ЕТ1 ще престане да излъчва програма след гласуването на решението от парламента.

Според източници в плана се предвижда, че персоналът на държавните медии ще бъде оценен от комисия като 10 на сто от служителите ще преминат в режим на трудов резерв. Наполовина ще бъде съкратен броят на служителите с временни трудови договори.

Докато министрите обсъждаха съдбата на държавните медии около 300 журналисти, техници и административни служители от ЕРТ проведоха протест пред парламента срещу плана за съкращение на разходи и персонал.

Първоначално протестът протече спокойно. Служителите в ЕРТ се събраха на тротоара пред входа на парламента и викаха лозунги против реформите и говорителя на правителството Илиас Мосиалос.

На въпроса на GRReporter как се чувстват като участници в протест репортерите заявиха, че „усещането да се намираш от отсрещната страна е много странно”. Един от организаторите на протеста, който е сред назначените с временни трудови договори  заяви, че е неприемливо те да загубят работата си сега, „няколко месеца, след като бяхме одобрени от комисия, която реши, че нашият труд е решаващ за функциите на ЕРТ”.

Сред журналистите имаше и по-възрастни колеги, които имаха по-реален поглед върху идващите промени. „Наясно сме, че решенията са приети и е въпрос на време да се изпълнят. Но все пак решихме да покажем недоволтвото си от това”, бяха да думите на журналистка, която работи в ЕРТ от 1984. Според обявените от правителството наредби първи в списъка ще бъдат служители, на които им предстои да се пенсионират.

Синдикалният лидер на работещите в ЕРТ Панайотис Калфаянис заяви, че „няма да позволим затварянето на една печеливша компания” и добави, че „ЕРТ няма да се превърне в жертва на правителството и Тройката”.

Пререканията на протестиращите служители с полицаите започнаха, когато те искаха да ги убедят да се спуснат по-надолу по тротоара, за да не пречат на движението при входа на парламента. Някои от протестиращите отказаха, а малко по-късно всички заедно се опитаха да блокират булевард Василисис Софияс. Полицаите се опитаха да убедят служителите в ЕРТ да се върнат на тротоара, но когато видяха, че те нямат подобни намерения ги отблъснаха назад с щитовете си.

В същото време според доклад на международната организация Репортери без граници през последните три години Гърция е поела по надолнището в списъка за свободата на словото. От 31-во място през 2008 днес страната се намира на 70-то, което дели с България. Според организацията този главоломен спад се дължи предимно на клиентелистката система, която води началото си от 80-те години на 20-ти век.

В доклада се посочва, че икономическата и финансовата криза е извела на преден план слабостите и практиките на един орязан медиен пазар. Съществуването на медийните групи е заплашено от отслабналото финансиране и от факта, че се подкрепят по изкуствен начин. Гръцкият печат е съсредоточен в ръцете на някои корабовладелци и крупни бизнесмени и вълните от уволнения там засилват чувството на несигурност сред журналистите.

Категории: Медии национална телевизия радио реорганизация трудов резервРепортери без граници полиция корупция уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus