Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият външен дълг надмина 310 милиарда евро

20 Май 2010 / 10:05:10  GRReporter
2741 прочитания

С 11,8 милиарда евро се покачи външният дълг на Гърция за последните три месеца от тази година и надмина сумата от 310 милиарда евро. В относителни стойности показателят за размера на външния дълг се преобразува от 115% от БВП от началото на годината до 131% от БВП днес. В края на 2009 година размера на външния дълг на страната е бил 298,5 милиарда евро. Според данните предоставени от Сметната палата само разходите на гръцкото централно управление са достигнали върховните 110 милиарда евро за последните шест години, което е една от причините днес държавата да се намира на прага на фалита. Само за период от една година между март 2009 и март 2010 публичнияt дълг е нараснал с 28 милиарда евро. Данните сочат, че само облигационните падежи по тези заеми ще достигнат 240 милиарда евро до 2020 година.

Икономическият всекидневник Имерисиа цитира европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен, който призна, че Гърция разглежда възможността за разсрочване на плащанията по външния дълг в период от три до пет години, докато тече програмата за финансова помощ. Това стана ясно след запитването на евродепутата от крайно дясната партия ЛАОС Ники Дзавела. Първият транш от двустранната финансова помощ в размер  на 14,5 милиарда евро, който миналата седмица бе отпуснат на Гърция ще стигне за разходите на страната само до септември. Тогава трябва да се отпуснат още 20 милиарда евро, с които ще трябва да се погасяват задълженията на държавния сектор за следващите три месеца.

Гръцките икономически анализатори Елевтериас Арлапану и Георгиос Даратос коментират, че най-голямото предизвикателство пред правителството на Георгиос Папандреу е бързото възстановяване на публичните финанси. Целта на социалистическото управление е да възвърне доверието на международните пазари в гръцката икономика, за да излезе час по-скоро от помощния механизъм, който носи със себе си и финансовите ограничения поставени от Международния валутен фонд. Независимо от това, обаче специалистите не предвиждат нещо подобно да се случи преди края на 2012 година.

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus