Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият търговски флот остава номер 1 в света въпреки кризата

17 Август 2010 / 17:08:16  GRReporter
4144 прочитания

Гръцките корабни магнати притежават плавателни съдове и съоръжения на стойност близо 11 милиарда долара, което ги прави най-мощните в света, се казва в доклад на Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL). Става дума както за кораби, така и за корабостроителници, както чисто нови, така и вора употреба. Според институцията Гърция контролира кораби с обща вместимост 187,5 милиона dwt или 15 на сто от вместимостта на целия световен флот. Инвестициите, направени от гърците им осигуряват водеща позиция в търговския флот и в следващите години.
    На второ място след гърците е Япония, която контролира плавателни съдове с вместимост 183,2 милиона dwt, следва Германия с 104,1 милиона dwt, Китай с 101,9 dwt и на пето място е Корея с 44,4 милиона. По отношение на знамената, под които плават корабите най-атрактивна е Панама, която държи 23,2 на сто от пазара, следвана от Либерия с 11,4 на сто и на трето място са Маршалските острови с пазарен дял 6,2 на сто. Според ISL гърците използват собствения си флаг само в 31 на сто от плавателните си съдове, а в повечето случаи предпочитат чужда регистрация. Японците използват чуждото знаме за 91 на сто от корабите си, а германците - в 83,5 на сто от плавателните си съдове.
    Институтът обяви, че в началото на 2010 година световният флот се състои от 46 948 плавателни съдове с обща вместимост 1,23 милиарда dwt, която в сравнение с 2009 се е повишила със 7,1 на сто. Като цяло тенденцията е вместимостта на световния флот да се повишава със средно 6,9 на сто на година, което се равнява на 289 милиона dwt.

Категории: световен търговски флот гръцки корабни магнати тенденцииИкономикаКомпанииПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus