Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият президент ще присъства на откриването на Олимпийските игри в Сочи

17 Януари 2014 / 10:01:38  GRReporter
898 прочитания

Гръцкото президентство обяви официално, че Каролос Папуляс ще присъства на откриването на зимните Олимпийски игри в Сочи от 6 до 8 февруари. Докато президентите на САЩ , Германия и Франция Барак Обама, Йоахим Гаук и Франсоа Оланд, както и британският премиер Дейвид Камерън решиха да бойкотират церемонията в знак на протест срещу системното нарушаване на човешките права в Русия, Папуляс се очаква да прекара в Русия няколко дни. В допълнение, по време на престоя му в Москва не е изключено той да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Новината възникна по време на традиционния коктейл за рязането на новогодишната пита в президентството. Но събитието криеше и други изненади. В речта си Каролос Папуляс благодари на служителите в президентството за сътрудничеството им, като посочи, че настоящата е последната година, в която ще работи с тях.

Думите на Папуляс предизвикаха учудване в гръцките медии, които се запитаха: „Какво се случва с президента?”. Само преди два дни гръцкият премиер Андонис Самарас заяви в Страсбург, че правителството му гарантира политическата стабилност в страната до изборите за президент през 2015.

Според репортажи в гръцките медии малко след речта на Папуляс, с него е разговарял началникът на президентската канцелария, посланик Константинос Бициос. Веднага след това президентът се обърнал към журналистите с думите: „Ще бъда тук и през март включително, за да предам президентството на своя приемник”, които не внесоха никаква допълнителна яснота.

Заслужава да се отбележи, че мандатът на гръцките президенти е 5-годишен. Кандидатурата  винаги е една, а вотът се провежда в парламента. Настоящият е вторият мандат на Каролос Папуляс, който бе избран за пръв път на този пост през 2005 по предложение на тогавашната управляваща партия Нова демокрация. Припомняме, че Папуляс е член на ПАСОК и е заемал високи партийни и правителствени постове по време на управлението на социалистите.

До момента не е ясно кой ще бъде предложен за негов приемник от страна на управляващите. В края на 2013 в телевизионно интервю вицепремиерът Евангелос Венизелос каза, че композиторът Микис Теодоракис е подходяща кандидатура. „Той е ляв интелектуалец, един човек, който е прославил страната в чужбина, една велика артистична личност”, посочи Венизелос.

Композиторът отговори негативно на предложението на лидера на ПАСОК с писмо, в което отказа категорично да се отзове на отправеното му предложение.  

Категории: Политика гръцки президент Каролос Папуляс Олимпийски игри в Сочи Владимир Путин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus