Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият национален празник, през очите на един българин

25 Март 2010 / 15:03:20  Иван Петков
2260 прочитания

Днес, 25 март, Гърция празнува своя национален празник. Искам да поздравя всички гърци с техния национален празник!

Кратка историческа справка: През 1821 година, на Благовещение, митрополитът на Патра Германос издига гръцкия флаг и поставя началото на 8 годишна борба за независимост.

Не искам да ви занимавам с исторически данни, не е това целта на краткия ми разказ. Не съм и в Атина, за да отразявам парада. Намирам се в София, България, и мисля, че ще е интересно да ви представя как беше отбелязан празника, в неговото навечерие, от гръцката общност у нас, приятели на Гърция, бизнесмени, официални лица и гости, пречупени през  моя поглед и субективното усещане.

За събитието научих от покана, изпратена на служебната ми поща. Събитието обещаваше да е интересно и напълно в духа на Гръцката фондация за култура: събития и изяви, които да отбележат празника и да свържат хората от двете държави, посредством универсалните изразни средства, които предоставят различните изкуства. Ето и кои бяха основните събития на вечерта:

- Студенти от СУ "Климент Охридски" рецитираха откъси от поетичните творби: "Правата на човека" на Ригас Велестинлис и "Великден" на Дионисиос Соломос.

- Ученици от 12-то СОУ с интензивно изучаване на новогръцки език представиха празнична програма.

- Наградиха  победителите в конкурса за написване на есе на тема: "Гърция - вчера, днес и утре", организиран успешно от Представителството на Гръцката фондация за култура и проведен  от 18 януари до 12 март 2010 г.

- Посолството на Република Гърция в България награди завършващите с отличие студенти от специалностите с изучаване на новогръцки език в университетите на Република България - Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и Великотърновски университет " Св.св. Кирил и Методий".

Есетата, наградени с призови места, бяха изложени във витрина и всеки можеше да ги прочете. Надявам се да ни ги изпратят, за да ги публикуваме в нашия блог.

Личните ми впечатления са повече от положителни. Фокусът беше насочен към участниците и техните изяви. Присъстващите на събитието образуваше доста разнородна публика, на всякакви възрасти, както и се очаква на подобен празник. Успях да поговоря с ученици, студенти и преподаватели. Запознах се и с някои от гърците, живеещи в България.

От моята българска камбанария мога да споделя, че все още не се познаваме достатъчно на Балканите. Подобни събития са важни, за да можем да погледнем нашите съседи 'в очите' и да ги опознаем, а не да си говорим 'през плета', както се казва. И това може да стане най-ефективно, чрез младите хора, които общуват без предразсъдъци и с младежка енергия.

За мен националния празник на Гърция е повод да поздравя нашите южни съседи и да изразя моето лично уважение. На второ място, но не по важност, събитието беше повод за общуване, нови познанства и контакти. Държавите, това са хората и празниците са за хората. А когато човек празнува, той показва голяма част от своята същност и характер. От видяното мога да споделя, че имаме много общи черти, които, освен повод за различни търкания, така добре познати от миналото, могат да бъдат и чудесна предпоставка за познанства, сътрудничества и приятелства. Всичко зависи от нас, дали ще ползваме камъните от нашите "градини", за да строим стени или да изграждаме мостове.

 

Категории: Гърция национален празник тържество Гръцка фондация за култура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus