Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият футбол на ръба на катастрофата

11 Март 2011 / 19:03:51  GRReporter
4339 прочитания

Пред спортния прокурор се явиха днес бившият и настоящият съдии Сотирис Воргяс и Георгиос Далукас и дадоха показания в рамките на предварителното разследване за мачовете Макаби-Олимпиакос и Арис-Панатинайкос, за които става дума в записите, предоставени на правосъдието от адвоката Алексис Кугяс. Според неназовани източници предоставената от двамата рефери информация е от особено значение.

В показанията си съдията Далукас се е позовал на лица и събития и в същото време подчертал по всякакъв начин, че не е получавал подкуп, нито му е било отправяно подобно предложение. Той заявил пред прокурора, че е получил заплахи за живота си и поискал реабилитация на своето име, понеже „това бе една човешка грешка, която сега заплащам аз”.

В момента правосъдието разследва дали са извършени престъпления от по-малка степен, като нарушение на закона за спорта, подкуп и евентуален рекет, но все още не може да бъде постановена отмяна на секретността на телефонните комуникации на замесените в случая лица.

Ако съдът реши, че е нужно може да призове за нови показания адвоката и президент на Панахаики Алексис Кугяс, а поне за момента няма да бъде изискан записът от третата касета.

Бившият съдия Воргяс заяви, че се надява „поне този път да излезе нещо от това”. Георгиос Далукас не е изкал да прави изявления пред пресата.

Следващата сряда показания ще дадат президентът на Професионалната футболна федерация Софоклис Пилавиос, президентът на Комисията за избор на съдии Кирос Васарас и спортният журналист Кириакос Томаидис.

В следствения материал са включени записите от двете касети, които адвокатът Алексис Кугяс предаде на съдебните власти.

Президентът на футболния клуб Олимпиакос Волос Ахилеас Беос пое щафетата и организира пресконференция, на която призна, че гласът, който се чува на спорните записи в двете касети е неговият и обвини корабовладелеца и бивш президент на Панатинайкос Николаос Патерас, че е подслушвал и записвал разговорите му с други лица.

Той изрази учудването си от поведението на своя някогашен приятел и заяви, че съдържанието на разговорите е продукт на монтаж. „Дори и в този си вид разговорите не могат да бъдат част от предварителното разследване” каза той и така „хвърли топката” в полето на правосъдието.

Ахилеас Беос заяви още, че ще подаде жалби срещу Алексис Кугяс и Николаос Патерас и призова прокурора да разреши да бъдат разследвани телефонните му разговори, за да се разбере дали е говорил със съдията Далукас.

Малко след пресконференцията Николаос Патерас зае позиция на отбрана и определи Ахилеас Беос като „отличен сценарист” и заяви, че не притежава никакви касети. „За клеветите срещу мен ще се произнесе правосъдието, пред което г-н Беос трябва да докаже своите аргументи”.

В същото време изглежда, че държавните ограни са готови да предприемат първата сериозна мярка срещу гръцката Супер лига. В писмо до президента на Професионалната футболна федерация Софоклис Пилавиос главният секретар на спорта Панос Бицаксис призовава федерацията да организира следващото първенство, понеже смята Супер лигата за „неподходяща” за това.

Главният секретар не изключи възможността да бъдат поканени съдии от чужбина, ако това се наложи. Панос Бицаксис предупреди, че държавното спонсориране на отборите може да бъде прекратено, ако продължат случаите на насилие и корупция и отправи три искания към футболната федерация. Първо, да гарантира, че първенствата ще се провеждат по честен начин. Второ, да създаде кодекс за поведение на арбитрите и трето, да създаде санкции за футболното насилие и пускането на фойерверки и фишеци.

Категории: СпортФутболуредени мачовеподкуписъдии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus