Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият еврокомисар поема миграционните въпроси

04 Август 2014 / 14:08:04  GRReporter
758 прочитания

Новият председател на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, който ще заеме официално поста си през ноември, избра Атина за първа спирка на обиколката в страните – членки на Европейския съюз.

Юнкер се срещна с гръцкия премиер Андонис Самарас в офиса му в резиденция Максиму, след което двамата направиха изявления пред представителите на медиите. По време на пресконференцията двамата политици си размениха доста топли и неформални обръщения. Гръцкия премиер изтъкна ролята на бившия председател на Еврогрупата в управлението на гръцката и европейската икономическа криза, като я определи „водеща”. От своя страна Ван-Клод Юнкер нарече Самарас „приятел и брат” и допълни, че обича и гърците и се надява те да продължат да го обичат.

Новият председател на Европейската комисия подчерта, че е подкрепил Гърция в два особено критични момента за бъдещето на страната. „Първо трябваше да убедя гръцките премиери и министри да поведат страната в нова посока на развитие и след това нейните партньори в Европа, че тя заслужава да й гласуват доверие. Борих се за това като лъв, борбата беше много голяма”, каза той за оставането на Гърция в еврозоната и допълни с едно старо изявление на Валери Жискар д’ Естен: „Платон не заслужава да играе в Б група”.

„Въпреки моментните трудности и благодарение на впечатлителните си усилия, Гърция успя да се справи и цяла Европа й се възхищава за това, че успя да наложи желанието си да действа”, каза още Юнкер. Той  допълни, че целта на посещението му е от една страна да благодари на Андонис Самарас за подкрепата в избора му начело на Европейската комисия и от друга да се информира за въпросите, които поставя Гърция.

От своя страна гръцкият премиер посочи, че по време на срещата двамата са обсъдили „новата епоха, в която навлиза Гърция и цяла Европа”.

„Програмата на новия председател на Европейската комисия отразява и нашата загриженост, както и тази на всички страни от Европейския юг за икономическото развитие, конкурентността, имиграцията и заетостта на младите хора”, каза Самарас.

Сред останалите теми на дискусията основно място е заел ресорът на новия гръцки еврокомисар Димитрис Аврамопулос, предвид откритото желание на Гърция да поеме миграционните въпроси. Въпреки че първоначално не пожела да даде пряк отговор на въпроса кой сектор ще поеме той, Жан-Клод Юнкер допълни: „Няма да останете разочаровани”. Според гръцки кореспонденти в Брчксел обаче са много малки шансовете новооткритият пост да бъде зает от представителя на най-засегнатата от имиграцията европейска страна.

Категории: Политика Жан-Клод Юнкер Европейска комисия посещение Атина Андонис Самарас еврокомисар миграционни въпроси Димитрис Аврамопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus