Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият бизнес смята дефлацията за необходимост

23 Април 2010 / 14:04:49  Виктория Миндова
1935 прочитания

Спадът на цените на гръцката продукция и услуги, както и паралелното понижение на заплатите в частния и в държавния сектор, са първите стъпки за възвръщането на конкурентоспособността на Гърция. Това стана ясно на форума „Предизвикателства и възможности за Гърция днес”, организиран от Центъра за стратегически изследвания. Представители на банковия, търговския и политическия елит на страната се съгласиха единодушно, че е от първа необходимост Гърция да намали стойността на собствената си продукция. Бившият министър на финансите Янос Пападониу обяви, че в периода 2004-2010 цената на труда върху единица произведена продукция се е повишил с 23% в сравнение със същия показател в Германия, без това да се отразява на качеството съответната продукция. Като естествено последствие от оскъпяването на местната продукция идва и повишаването на външното кредитиране. Пападониу поясни,че с нарастването на нуждите от по-големи заеми, се повишава и размерът на външния дълг, който е днес е един от най-големите проблеми на средиземноморската страна.

По данни на Центъра за стратегически изследвания външният дълг на Гърция се очаква да достигне 150% от БВП през 2014 година.

На форума се установи единодушно мнението, че освен намаляване на държавния дефицит чрез прилагане на извънредни икономически мерки (увеличаване на данъчната тежест, намаляване на заплатите и производствените разходи), правителството трябва да се погрижи за намаляването на външния дълг. Успоредно, държавното управление трябва да се погрижи за създаването на реални нови възможности за икономическо развитие и подобряване на производителността във всички сектори. В този смисъл инвестициите в нов тип технологии и научни иновации могат да дадат възможност на Гърция да развие нов тип производство, което да влее „свежа кръв” в задъхващата се икономика. Предпоставка за това, обаче ще е стабилизирането на данъчното законодателство, което днес внася голяма доза несигурност в бизнес средите в страната. Постоянните промени, допълнения и изменения в данъчния и инвестиционния закон създават чувство за несигурност в чуждестранните инвеститори в страната. По този начин Гърция губи конкурентоспособността си пред други държави, които имат по-благоприятен бизнес климат.

Вицепрезидентът на Eurobank EFG Вирон Балис предложи, гръцкото правителство да се обвърже законово с поетапното намаляване на размера на външния дълг. Той даде пример с Полша, където размерът на държавното кредитиране се контролира и външният дълг не може да надвишава 55% от БВП на страната. Банкерът подчерта, че днес ситуацията с държавния дълг на Гърция е излязла звън контрол, поради порочната практика, насърчавана в последните години едно семейство да харчи пари повече от колкото изкарва. Вирон Балис поясни, че това не е единствената причина, но е главният фактор за нарастването на външния дълг в частния сектор. По-големият проблем обаче остава неефективността на държавната система.

Участниците във форума не пропуснаха да отбележат необходимостта от преструктурирането на държавната администрация и неотложната нужда от подобряване на услугите, предлагани от държавните институции. В този смисъл бе поощрена инициативата на Министерството на икономиката, развитието и търговския флот за улесняване процедурите по отваряне на търговско предприятие на принципа one-stop-shop. Като положителни се отчетоха и намеренията на правителството за отваряне на затворените професии, което по данни на Института за икономически и индустриални изследвания ще допринесе с 1% от БВП покачване. Не на последно място се отбеляза и възможността за оползотворяването на държавната недвижима собственост, което е още един начин за съживяване на местната икономика. Вицепрезидентът на Eurobank EFG Вирон Балис  подчерта, че „пускането в обръщение” на тези активи ще доведе до нови възможности за инвестиции, нови работни места и печалба. Той даде пример с успешния проект на новото атинско летище „Елевтерос Венизелос”, което е построено на общинска земя и с развитието му са били отворени около 15 хиляди нови работни места.

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus