Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият бизнес се опасява, че рецесията ще продължи и през 2014

03 Април 2013 / 15:04:30  GRReporter
831 прочитания

Едрият бизнес в Гърция се готви за най-лошото и не отваря място за изкуствен оптимизъм, защото той ще се стовари обратно като бумеранг върху предприятията. Това впечатление остави днес президентът на Съюза на гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос, който се срещна с Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Атина. Според него рецесията за 2013 ще е е по-дълбока, отколкото официално се признава, а ръстът няма да дойде през 2014, каквито са официалните прогнози. Той предупреди, че гръцкото общество го очакват още по-големи изпитания.
    Икономическият ръст няма да дойде докато данъците в Гърция са огромни, а данъчните правила се променят непрекъснато. “Не е въпросът да спорим с тройката дали ДДС да тиде един процент нагоре или надолу. Трябва да имаме стабилна данъчна система поне за 5 години напред”, поиска Димитрис Даскалопулос.
    Той не беше особено оптимистичен и за другата пречка пред икономическия ръст - високите лихвени проценти на банките. “Обвиняват банките, че когато разполагаха с ликвидност не кредитираха здрави бизнес начинания, а се увличаха по рискови кредити с високи лихви. И така ги наказаха за това, че направо ги унищожиха”, заяви индустриалецът. Според него едва днес виждаме последствията от миналогодишния PSI или орязването на задълженията към частните кредитори на Гърция и много хора сега осъзнават, че е можело и трябвало да се потърсят други решения.
    Днес банковата система в Гърция преминава от един етап в друг, от много конкурентни по между си банки към малко на брой, но огромни по размер институции. “Никой не може да е сигурен, че лихвените проценти ще паднат след рекапитализацията на банките и сливанията между тях”, каза още президентът на Съюза на индустриалците.
    Допълнителна тежест е и кризата в Кипър, която може да отнеме допълнително 1% от БВП на Гърция. 9 на сто от износа на Гърция отива за Кипър, с него Гърция поддържа единственото си положително външнотърговско салдо. Димитрис Даскалопулос припомни, че по решение на Комисията за ценни книжа всички листвани на борсата компании са оповестили авоарите си в кипърските банки и тази информация е публична. “Нямам информация някой друг наш член да има някакъв голям проблем с влогове в Кипър”, увери той.
    Индустриалецът призна, че много гръцки компании осребряват активите си в Югоизточна Европа, за да намерят решение на проблема с ликвидността. “За съжаление това е едно от скритите последствия от дълговата криза. Гръцкият бизнес е принуден да отстъпи водещото си място в региона, което сам си извоюва със силната си политика на експанзия през 90-те години на миналия век. Политика, която той водеше сам, без подкрепата на държавата”, заяви още Даскалопулос, който не вижда възможност тенденцията за оттегляне от вече завоювани пазари да се пекъсне във видимото бъдеще.

 

Категории: Димитрис даскалопулос Съюз на гръцките индустриалци дългова криза банков сектор инвестиции в Югоизточна Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus